Bezpečnost potravin

SZPI zjistila nepřijatelné hygienické podmínky v prodejně A Ton Tan na Pardubicku

Vydáno: 4. 11. 2014
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 4. 11. 2014.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela prodejnu potravin A Ton Tan ve Starém Hradišti na Pardubicku. Při kontrole dne 3. 11. 2014 zde inspekce zjistila mnohačetná porušení hygienických předpisů. Myší trus SZPI zdokumentovala v mimořádném rozsahu, a to i v regálech mezi balenými i nebalenými potravinami určenými k okamžité spotřebě, přičemž existovalo vysoké riziko kontaminace těchto potravin. Hygienickým normám nevyhovoval ani vně prodejny zřízený oplocený prostor pro ukládání pečiva před příchodem personálu, který zboží nechránil před vnějšími vlivy a nezabraňoval průniku např. ptáků, hlodavců a hmyzu. Protiprávní stav představovalo i odpadové hospodářství, prodejce používal na ukládání směsného odpadu včetně zbytků potravin lepenkové krabice. Dále inspekce zjistila celkově zanedbaný stav prodejny včetně znečištění zařízení, podlah a stěn vrstvou prachu a zbytků potravin
Vzhledem k uvedeným prohřeškům SZPI konstatovala několikanásobné porušení Evropského nařízení č. 852/2004 o hygieně potravin a na místě uložila zákaz užívání prostor. Zároveň inspekce provozovateli nařídila, aby provedl deratizaci, důkladný úklid a celkově uvedl prodejnu do souladu s požadavky zákona. S provozovatelem inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633

Zdroj:  SZPI