Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek Syntetický zeaxanthin schválen do doplňků stravy do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Legislativa
Aktuality legislativa > Aktuality legislativa
Aktuality > Aktuality

Syntetický zeaxanthin schválen do doplňků stravy

Vydáno: 28.2.2013
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Rozhodnutím 2013/49/EU se na žádost DSM Nutritional Products VML povoluje syntetický zeaxanthinu jako složka potravin nového typu do suplementů v max. množství 2 mg/den.

Nizozemská společnost DSM Nutritional Products VML podala v r. 2004 žádost o uvedení syntetického zeaxanthinu na trh jako složky potravin nového typu (podle nařízení 258/97/ES).

Pigment zeaxanthin je přirozeně se vyskytující xanthofyl - oxidovaný karotenoid. Syntetický zeaxanthin se připravuje vícestupňovou chemickou syntézou z menších molekul.

Vzhledem k tomu, že nebyl dostatek údajů o bezpečnosti syntetického zeaxanthinu v případě denní dávky 20 mg v potravinách, byla žádost v r. 2007 omezena pouze na přídavek do doplňků stravy. Podle vědeckého stanoviska úřadu EFSA z r. 2008 "Scientific Opinion of the safety of "synthetic zeaxanthin as an ingredient in food supplements“,

však nebylo možno prokázat ani bezpečnost syntetického zeaxanthinu v doplňcích stravy při navrhovaném příjmu 20 mg na osobu a na den. A tak byla žádost omezena na max. denní příjem 2 mg do doplňků stravy. Kromě toho byly v r. 2012 dodány požadované doplňující informace. K tomu vydal úřad EFSA pozitivní stanovisko „Statement on the safety of synthetic zeaxanthin as an ingredient in food supplements“.

 Za těchto podmínek byl syntetický zeaxanthin povolen rozhodnutím 2013/49/EU k uvedení na trh jako složka nového typu.

Podle uvedené specifikace je složka nabízena jako prášek připravený rozprašovacím sušením s želatinovým nebo škrobovým základem s přidaným α-tokoferolem a askorbylpalmitátem nebo ve formě roztoku kukuřičného oleje s přidaným α-tokoferolem.

Úřední věstník EU, L 21, 24.01.2013, s.32