Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek SVS: Upozorňujeme na nutnost dodržovat zákaz krmení prasat kuchyňskými odpady a pravidla pro zacházení s trofejemi do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

SVS: Upozorňujeme na nutnost dodržovat zákaz krmení prasat kuchyňskými odpady a pravidla pro zacházení s trofejemi

Vydáno: 12.7.2017
Tisk článku
Autor: SVS
Tisková zpráva SVS ze dne 12. 7. 2017.



V souvislosti s aktuálním výskytem afrického moru prasat na Zlínsku upozorňuje Státní veterinární správa (SVS), že již téměř 15 let platí v České republice zákaz krmení prasat kuchyňskými odpady. Dodržování tohoto zákazu je jednou z důležitých zásad biologické bezpečnosti, která má zamezit tomu, aby se pro prasata smrtící nákaza dostala do chovů domácích prasat.

Odpadem ze stravovacích zařízení se dle příslušného evropského nařízení rozumí veškerý potravinářský odpad včetně použitého stolního oleje s původem v restauracích, stravovacích zařízeních a kuchyních včetně kuchyní v domácnosti. Kuchyňský odpad je možné zpracovat v bioplynové stanici, kompostovat, použít k výrobě krmiva pro kožešinová zvířata neurčená k výrobě potravin nebo zlikvidovat spálením, není však možné krmit jimi hospodářská zvířata. V případě zjištěného porušení tohoto zákazu hrozí fyzické osobě pokuta až 20.000 Kč, právnické osobě pak až do výše jednoho milionu korun.

Virus afrického moru prasat je vysoce odolný ve vnějším prostředí i v materiálech živočišného původu. Onemocnění se může rychle šířit nejen přímým kontaktem s nakaženým zvířetem, ale i prostřednictvím produktů získaných z nakažených zvířat nebo kontaminovanými předměty a krmivem.

Jednou z reálných možností, jak mohlo k zavlečení nákazy do ČR dojít (vzhledem k tomu, že nejbližší ohnisko nákazy se nachází zhruba 400 kilometrů od českých hranic) mohly být potraviny dovezené za zahraničí.

SVS zároveň upozorňuje, že podniky, které zacházejí s loveckými trofejemi určenými k vycpání či jiné úpravě musí být registrovány místně příslušnou krajskou veterinární správou. Odpady, které při preparátorské činnosti vznikají, musí být předávány pouze oprávněné osobě, která zajistí jejich neškodné odstranění nebo zpracování. Případné zásilky trofejí z členských zemí EU musí doprovázet obchodní doklad nebo veterinární osvědčení, které slouží k identifikaci zásilky. Tyto zásilky se mohou pohybovat pouze mezi schválenými nebo registrovanými zařízeními.  

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS