Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek SVS stahuje dvě zásilky drůbežích produktů z Brazílie kvůli obsahu salmonel do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

SVS stahuje dvě zásilky drůbežích produktů z Brazílie kvůli obsahu salmonel

Vydáno: 3.5.2017
Tisk článku
Autor: SVS
Tisková zpráva SVS ze dne 3. 5. 2017.



Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje dvě zásilky drůbežích produktů původem z Brazílie. Důvodem pro stahování výrobků je informace od Vojenského veterinárního ústavu v Hlučíně, který informoval SVS, že ve dvou vzorcích odebraných v rámci kontrol masa z Brazílie zjistil přítomnost bakterií rodu Salmonella. Po stažení z trhu budou oba produkty vráceny zpět odesílateli, nebo zlikvidovány. Za uvádění zdravotně závadných potraviny na trh hrozí pokuta až 50 milionů Kč. 
 

Produkt: SEARA – Kuřecí prsa bez kosti, bez kůže, hluboce zmrazená
Datum zamražení: 7. 1. 2017
Šarže: L2
Datum minimální trvanlivosti: 7. 1. 2019
Hmotnost balení: 2 kg (karton 6 x 2 kg)
Celkem 9396 kg
Původ: Brazílie, BR 3595

Šetřením SVS zbylo zjištěno, že místem určení této zásilky byly v ČR firmy TWARDZIK CZ z Kunovic a Laris Trading Company spol. s. r. o. se sídlem v Kladně. Od nich kuřecí prsa nakupovaly další subjekty. Konečnými odběrateli pak byly převážně stravovací zařízení, mezi nimi i vojenská jídelna, v níž byly odebrány vzorky.  

Produkt č. 2: SEARA – Kuřecí prsní řízky bez kosti, bez kůže, bez inner filetu, solené, hluboce zmrazené
Datum zamražení: 16. 1. 2017
Šarže: L3
Datum minimální trvanlivosti: 16. 7. 2018
Hmotnost balení: 2 kg (karton 6 x 2 kg)
Celkem: 21 180 kg
Původ: Brazílie BR 2172

V tomto případě SVS při šetření zjistila, že místem určení byly v ČR také dva provozy a to Lesko – Velkooobchod nápojů, s. r. o., Lípa a firma BENSTAR s. r. o. Také v tomto případě byly konečnými odběrateli především zařízení společného stravování.

SVS i další orgány veterinárního dozoru provádějí již více než měsíc zesílené kontroly masa a masných produktů z Brazílie. Důvodem je celosvětově medializovaný korupční skandál v této jihoamerické zemi a s ním související podezření, že se do EU dováželo maso, které mohlo být zdravotně závadné nebo falšované. Do konce dubna bylo SVS provedeno okolo 90 kontrol, při kterých bylo zkontrolováno, pozastaveno a laboratorně vyšetřeno 180 šarží. Kromě výše uvedených dvou případů byla již v předchozích týdnech při laboratorním vyšetření zjištěna dvakrát přítomnost salmonel v masném polotovaru z kuřecího masa a v jednom případě nevyhovující poměr vody a bílkoviny v kuřecím mase.

„Zesílené kontroly budou pokračovat minimálně tak dlouho, jak bude důvodné se domnívat, že by na trhu mohly být závadné potraviny dotčené korupční kauzou v Brazílii,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla 

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS