Bezpečnost potravin

Rozhodnutí o odebrání značky Regionální potravina

Vydáno: 3. 8. 2018
Autor: SZIF

Tisková zpráva Státního zemědělského intervenčního fondu

Praha 31. července 2018 – Výrobek Celozrnný koláč se sezónním ovocem od společnosti COOC FOOD, s.r.o. přišel o značku Regionální potravina Libereckého kraje. Pekárna totiž na jeho výrobu používala české suroviny jen sezónně, jinak je nahrazovala surovinami z jiných zemí.

Značka Regionální potravina je prestižní ocenění, které si zaslouží jen kvalitní potravinářské a zemědělské výrobky. Základní podmínkou pro její získání je, že podíl místních surovin potřebných k výrobě daného výrobku tvoří minimálně 70 procent a hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Vlastníkem a gestorem značky je Ministerstvo zemědělství, správcem je Státní zemědělský intervenční fond.

Pokud dozorová organizace (Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa) zjistí jakoukoli nesrovnalost, okamžitě situaci řešíme. V případě závažného pochybení se značka odebírá a informujeme veřejnost. Chtěli bychom spotřebitele ujistit, že na kontrolu oceněných výrobků klademe velký důraz. Dojde-li k odebrání značky, je to pro zákazníka důkaz, že o značku pečujeme a staráme se, aby se parametry, za které byl výrobek ohodnocen, neměnily. Udělením značky posouzení kvality nekončí, ale naopak začíná.

Celozrnný koláč se sezónním ovocem od společnosti COOC FOOD, s.r.o (spotřebitelé znají pod obchodním názvem Koláčkova pekárna) získal značku Regionální potravina Libereckého kraje v roce 2016. Na základě nedodržení stanovené Metodiky, které zjistila Státní zemědělská potravinářská inspekce, však o značku přišel. Důvodem je, že výrobce používá pro výrobu české suroviny jen sezónně a mimo sezónu je nahrazuje surovinami z jiných zemí.

Spotřebitele tímto informujeme, že se mohou při jakékoli pochybnosti v souvislosti s oceněnými výrobky, ať už se jedná o značky KLASA, Regionální potravina nebo BIO, obrátit na naši infolinku info@eklasa.cz. Každý podnět obratem řešíme a předáváme dozorovým orgánům k prošetření. Naším cílem je zajišťovat, aby v portfoliu oceněných výrobků byly nabízeny jen skutečně maximálně kvalitní výrobky.

Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF

Zdroj: SZIF

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):