Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Řeznictví na Hodonínsku vydávalo polské kuřecí za české do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Řeznictví na Hodonínsku vydávalo polské kuřecí za české

Vydáno: 6.3.2018
Tisk článku
Autor: SVS
Informace SVS ze dne 6. 3. 2018.

Státní veterinární správa /SVS/ odhalila při kontrole v prodejně malého řeznictví v okrese Hodonín několik závažných porušení předpisů – mimo jiné klamavé značení prodávaného kuřecího masa a prodej prošlých vnitřností. Porušení zákona o potravinách a veterinárního zákona bude s provozovatelem řešeno v rámci správního řízení. Za prodej klamavě značených a prošlých potravin je dle platné legislativy maximální pokuta až 50 milionů Kč.

V chladicí vitríně v prodejně a ve skladovací prostorech bylo nalezeno téměř 20 kg prošlého kuřecího masa a kuřecích jater. Při bližší kontrole dodacích listů byly zjištěny nesrovnalosti. Konkrétně kontrola zjistila, že část jater byla dodána do prodejny již dříve v čerstvé formě, následně byla provozovatelem zamrazena a poté opět rozmrazena a prodávána jako čerstvá. Tento způsob nakládání s živočišnými potravinami legislativa zakazuje, představuje totiž pro spotřebitele zdravotní riziko. SVS proto provedla znehodnocení prošlých produktů a nařídila jejich likvidaci na náklady provozovatele.

Při kontrole dodacích listů bylo dále zjištěno, že část drůbežích produktů nacházejících se v chladicí vitríně není v těchto dokladech uvedena. Provozovatel přiznal, že v prodejně dochází k porcování kuřat a jejich vykosťování, avšak k této činnosti není provozovna u krajské veterinární správy registrována. Další závažné nedostatky byly zjištěny u označování nebaleného kuřecího masa, u kterého provozovatel uváděl jméno jiného dodavatele, než který byl uveden na dodacích listech.

U 50 kilogramů nabízeného kuřecího masa bylo zjištěno klamavé označení. Prodejce je vydával za české, přestože stejně jako zbytek kuřecího masa, které byl naopak označen správně, pocházelo z Polska. Tímto jednáním  se podnikatel dopustil závažného přestupku – klamání spotřebitele.

Zdroj: SVS