Bezpečnost potravin

Přes čtyřicet procent obchodníků chybně označilo nebalené potraviny

Vydáno: 3. 8. 2015
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 3. 8. 2015.

Přes čtyřicet procent obchodníků chybně nebo nedostatečně označilo nebalené potraviny
V rámci cílené celorepublikové kontrolní akce inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) prověřili ve sto padesáti šesti prodejnách potravin dodržování požadavků na označování nebalených potravin dle příslušných národních a evropských předpisů. V šedesáti pěti prodejnách inspektoři zjistili porušení těchto předpisů, což představuje čtyřicet dva procent kontrolovaných provozoven. Jednalo se zejména o absenci následujících údajů, které dle požadavků musí obchodník viditelně umístit do těsné blízkosti nabízené nebalené potraviny např. na ceduli nebo regálový štítek:
  • jméno výrobce potraviny a adresa sídla (56 nevyhovujících zjištění),
  • informace o látkách nebo produktech vyvolávajících alergie (45 nevyhovujících zjištění),
  • informace o datu použitelnosti nebo minimální trvanlivosti (23 nevyhovujících zjištění),
  • zákonný název nebalené potraviny (19 nevyhovujících zjištění).
Dále ve dvaceti sedmi případech provozovatel nebyl schopen poskytnout informace o složení potraviny nebo o množství tzv. zdůrazněné složky v názvu potraviny (např. množství tvarohu ve výrobku označeném jako „tvarohová buchta“).
SZPI zahájí s prodejci, u kterých kontrola zjistila nevyhovující označení nebalených potravin, správní řízení o uložení pokuty. Inspekce zároveň upozorňuje spotřebitele, že i u nebalených potravin mají na uvedené informace nárok. Vzhledem ke zcela neuspokojivé situaci se kontrole těchto povinností bude SZPI i nadále intenzivně věnovat. 
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633

Zdroj:  SZPI