Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Přednáška: Rostlinné nápoje. Jejich výživové hodnocení a srovnání s kravským mlékem do kategorie

Aktuality > Aktuality
Odborné akce

Přednáška: Rostlinné nápoje. Jejich výživové hodnocení a srovnání s kravským mlékem

Vydáno: 13.6.2017
Tisk článku
Autor: ÚZEI
Přednáška se koná v rámci potravinářských úterků dne 27. června 2017.

Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací zvou na přednášku Rostlinné nápoje (rostlinná "mléka"). Jejich výživové hodnocení a srovnání s kravským mlékem. 

Přednáška se uskuteční dne 27. 6. 2017 v 14:30 hodin v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. patře.

Abstrakt
V poslední době se na našem trhu objevuje stále více druhů rostlinných nápojů z mandlí, ovsa, rýže, pohanky, máku, kukuřice, kokosu a zejména sóji (spotřebiteli nesprávně nazývaných rostlinná mléka), které vyrábějí různí výrobci. V reklamě jsou tyto výrobky z hlediska výživového většinou vysoce nadhodnocovány a spotřebitelé, zejména mladí je používají pro sebe nebo i pro své děti jako náhradu kravského mléka. V přednášce bude na základě analýzy složení srovnána výživová hodnota 12 druhů rostlinných nápojů s výživovou hodnotou kravského mléka. Budou prezentovány i výsledky senzorického hodnocení těchto nápojů a polotučného a plnotučného mléka. Zvláštní pozornost bude věnována hodnocení sušených sójových nápojů, zvláště jejich tukové složky, jejíž složení v laboratoři VŠCHT sledujeme již několik let.

Výsledek srovnání výživové hodnoty rostlinných nápojů a kravského mléka je jednoznačný - rostlinné nápoje nemohou v žádném případě nahradit kravské mléko, zejména u dětí. Mohou sloužit pouze ke zpestření jídelníčku.  

 


Zdroj: ÚZEI