Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Kontroly SVS odhalily salmonely v kuřecím mase z Brazílie do kategorie

Varování před závadnými potravinami > Varování před závadnými potravinami
Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Kontroly SVS odhalily salmonely v kuřecím mase z Brazílie

Vydáno: 4.4.2017
Tisk článku
Autor: SVS
Tisková zpráva SVS ze dne 4. 4. 2017.



Státní veterinární správa (SVS) v rámci zpřísněných kontrol masa a masných produktů původem z Brazílie zjistila v Královéhradeckém kraji a v Kraji Vysočina celkem dvě zásilky solených kuřecích řízků z této jihoamerické země obsahující nebezpečné bakterie Salmonella. Obě zásilky jsou v současné době stahovány z oběhu a bude zahájeno správní řízení o pokutě. Spotřebitelé, kteří zjistí, že výrobek zakoupili, jej mohou vrátit v místě prodeje.

V prvním případě byla přítomnost bakterií rodu Salmonella zjištěna při vyšetření úředních vzorků ze zásilky mražených kuřecích prsních řízků v prodejně společnosti MAKRO Cash & Carry ČR s. r. o. v Hradci Králové – Březhradě. V okamžiku kontroly bylo na prodejně 400 kilogramů produktu. Byla nařízena neškodná likvidace tohoto zboží. Zboží, které již bylo distribuováno, je stahováno od odběratelů.

Identifikace výrobku 1:
Název: Kuřecí prsní řízky bez kosti a kůže, solené (kuch. sůl 1,2 % až 1,8 %)
Výrobce: AGRICOLA JANDELLE S.A., MATADOURO DE AVES E COELHOS
Minimální trvanlivost: 25. 4. 2018

V druhém případě byl výskyt bakterií rodu Salmonella zjištěn při rozboru vzorků odebraných z mraženého drůbežího polotovaru na skladě společnosti Bidfood Czech republic s. r. o. ve Velkém Meziříčí v Kraji Vysočina. Na skladě se v době odběru vzorků nacházelo celkem 540 kilogramů výrobku. SVS nařídila neškodné odstranění tohoto výrobku. Část zásilky již byla distribuována do stravovacích zařízení. V současné době probíhá stahování.

Identifikace výrobku 2:
Název: Kuřecí řízky se solí, drůbeží masný polotovar hluboce zmrazený
Výrobce:COASUL Cooperativa Agroindustrial, Sao Joao, region Paraná, Brazílie
Minimální trvanlivost: do 7. 12. 2018 

„Ukazuje se, že zintenzivněná kontrola našeho úřadu byla oprávněná a přináší své výsledky. Zmíněné zásilky jsou v současné době stahovány z oběhu,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. „Každopádně striktnější dohled SVS nad dodávkami brazilského masa bude i nadále pokračovat,“ dodal Semerád. 

Mimo to zjistila SVS na základě vyšetření u zásilky pěti tun kuřecích řízků z Brazílie v Olomouckém kraji vyšší obsah vody, než povoluje legislativa a nařídila zákaz uvádění tohoto zboží do oběhu.

V souvislosti s podezřením, že se do EU dováželo z Brazílie maso, které by mohlo být zdravotně závadné nebo falšované, provedla SVS k dnešnímu dni na 160 kontrol, při kterých byly odebrány vzorky. Až do vyšetření bylo pozastaveno uvádění na trh 800 tun brazilského masa a masných polotovarů. K dnešnímu dni je stále pozastaveno 270 tun. Laboratorní vzorky jsou analyzovány na přítomnost patogenních mikroorganismů, inhibičních látek (antibiotik) a látek zadržujících vodu v mase.

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla. 

Mgr. Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS 

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Salmonelóza