Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 12. týden 2018

Vydáno: 28. 3. 2018
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 12. týdnu 2018: 19. 3. – 25. 3. 2018 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

23/03/2018

Spojené království

 vysoká úroveň chloritanu sodného (31 až 80 %) v chloritanu sodném (25%)

USA a Turecko

23/03/2018

Francie

 Salmonella (přítomnost /25g) v mražených drůbežích nugetách

Španělsko

23/03/2018

Spojené království

 nedeklarovaná hořčice a celer v kari prášku

Jihoafrická republika

23/03/2018

Rakousko

 cizí tělesa (úlomky schránek měkkýšů) v mořských řasách

Německo

23/03/2018

Nizozemsko

 Listeria monocytogenes (přítomnost) v chlazených kuřecích kouscích

Nizozemsko

22/03/2018

Německo

 kousky kovu v chlazeném tvarohovém sýru

Německo

22/03/2018

Itálie

 příliš vysoké množství Escherichia coli (330; 490; 700; 790; 1700 MPN/100g) v živých slávkách

Španělsko,  čištěno v Itálii

21/03/2018

Nizozemsko

 Listeria monocytogenes (< 10 KTJ/100g) v sýru brie ze syrového mléka

Francie

21/03/2018

Belgie

 Salmonella (přítomnost /25g) v listech kopřivy

Německo

21/03/2018

Rakousko

 úlomky skla v rizotu

Španělsko

21/03/2018

Francie

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích řízcích

Polsko

20/03/2018

Španělsko

 nedeklarovaný laktoprotein (> 2.5 mg/kg – ppm) v bezlaktózových sušenkách

Španělsko

20/03/2018

Dánsko

 úlomky skla v müsli s bobulovým ovocem

Belgie

20/03/2018

Švýcarsko

 rtuť (1.7 mg/kg – ppm) v tuňáku (Thunnus alalunga) v olivovém oleji ve skle

Itálie

20/03/2018

Německo

 aflatoxiny (B1 = 19.2; celk. = 21 µg/kg – ppb) v chalvě s pistáciovými ořechy

Turecko

20/03/2018

Německo

 úlomky plastu v různých druzích plněných těstovin pro vegany, bio

Rakousko

20/03/2018

Dánsko

 norovirus (GI; GII /25g) v mražených malinách

Polsko

20/03/2018

Belgie

 nesprávné datum spotřeby chlazeného tatarského bifteku z lososa

Belgie

19/03/2018

Německo

 přítomnost lepku (>80 mg/kg – ppm) v bezlepkovém proteinu lněného semínka a proteinovém prášku

Německo

19/03/2018

Nizozemsko

 Cronobacter sakazakii v kojenecké výživě

Nizozemsko

             

 

                  Krmiva

 

19/03/2018

Itálie

 aflatoxiny (B1 = 0.036 mg/kg – ppm) v doplňkovém krmivu pro dojnice

Itálie, surovina z Rakouska, přes Maďarsko

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.