Bezpečnost potravin

Další polské zelí s kyselinou mravenčí

Vydáno: 4. 5. 2012
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 4. 5. 2012.

SZPI dnes vložila do Systému rychlého varování (RASFF) informaci o zjištění potraviny škodlivé pro zdraví Kysané zelí bílé ELTOM 500g, označené datem použitelnosti do 10. 07. 2012,  země původu: Polsko, výrobce: Gospodarstwo Rolno Warzywne, Ježówka  83a,  32-340 Wolbrom, Polsko. Výrobek nevyhověl z hlediska přítomnosti kyseliny mravenčí, která byla v odebraném vzorku zjištěna v množství 2116 mg/kg. Potravina byla vyhodnocena jako nevhodná k lidské spotřebě z důvodu kontaminace cizorodou látkou, protože kyselina mravenčí není vyhláškou č. 4/2008 Sb. povolena.

Výrobek vzbudil pozornost inspektora tím, že ve složení potraviny na obalu byla uvedena konzervační látka E 236. To je označení pro kyselinu mravenčí, která se v současnosti používá jako konzervant krmiv pro hospodářská zvířata. Přítomnost látky potvrdila laboratorní analýza, a proto inspekce nařídila dovozci, společnosti Hortim – International s r.o., Ostrava – Třebovice, stažení uvedené potraviny z distribuční sítě. Dovozce opatření splnil a stáhnul celkem 578 kusů výrobku, prodáno bylo 22 balení.

Tím, že výrobce nabízí spotřebitelům potravinu obsahující nepovolenou látku, která je způsobilá poškodit lidské zdraví a navíc toto deklaruje na obalu, prokazuje zásadní neznalost bezpečnostních standardů a potravinové legislativy. Z případů v posledních měsících lze dovozovat, že polské dozorové orgány nemají v současnosti bezpečnost při výrobě potravin plně pod kontrolou.

Zpracoval: Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí
Zdroj:  SZPI