Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Často kladené otázky týkající se použití vlastních opakovaně použitelných kelímků na „kávu s sebou“ do kategorie

Aktuality > Aktuality

Často kladené otázky týkající se použití vlastních opakovaně použitelných kelímků na „kávu s sebou“

Vydáno: 19.10.2018
Tisk článku
Autor: BfR
Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) radí jaká dodržovat hygienická pravidla při opakovaném používání kelímků.

Poměrně rozšířenou praxí se stávají zákazníci, kteří používají své vlastní opakovaně použitelné kelímky na „kávu s sebou“. Na stále více místech, jako jsou čerpací stanice, pekárny, kavárny a večerky, doplňují zákazníkům teplé nápoje do opakovaně použitelných šálků, které si zákazníci sami přinášejí. Jedná se především o jedince, kteří si rádi vychutnávají šálek horké kávy, čaje nebo čokolády i mimo domov, a chtějí se vyhnout odpadům způsobeným jednorázovými kelímky. V současné době je výběr ze široké škály opakovaně použitelných kelímků, včetně termo hrnků.

Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) dostává často dotazy od spotřebitelů, čeho by se měli vyvarovat a jaká pravidla dodržovat, aby zabránili případným zdravotním rizikům při pití ze svých opakovaně používaných šálků.

Spolkový úřad pro hodnocení rizik radí uživatelům, aby si mohli z hygienického hlediska bezpečně vychutnat horký nápoj, že mají mít znovu využitelné kelímky před použitím vždy prázdné a čisté. To znamená, že by spotřebitelé měli použité kelímky pravidelně umývat teplou vodou a mycím prostředkem nebo v myčce nádobí, pokud je to vhodné, a nechat je po opláchnutí úplně vyschnout. Bez ohledu na to, zda je horký nápoj podáván obsluhou nebo samoobslužným systémem, kelímek by se nikdy neměl dotýkat výtokového hrdla, ze kterého horký nápoj proudí, aby se zabránilo šíření mikroorganismů.

Opakovaně použitelné kelímky mohou být vyrobeny z nerezové oceli, porcelánu, skla nebo plastu. Kelímky vyrobené z takzvaných přírodních materiálů jako je bambus, jsou většinou vyrobeny ze syntetických materiálů, jako je melaminová pryskyřice. „Přírodní“ materiály se pak přidávají k těmto plastům jako plnidla. Pokud se výrobky z melaminové pryskyřice používají při teplotách do 70 °C, což je obvyklé při plnění horkými nápoji, neexistují ze zdravotního hlediska žádné výhrady. Důležité je vždy dodržovat pokyny pro použití kelímku uvedené výrobcem.

Autor překladu: Ing. Ivo Doskočil, Ph.D., ČZU


Zdroj: Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR)


Foto: Shutterstock