Bezpečnost potravin

Zvyšování krevního tlaku i kávou bez kofeinu

Vydáno: 27. 3. 2003
Autor:

Švýcarští vědci předpokládají, že v kávě je kromě kofeinu ještě další látka stimulující kardiovaskulátní systém.

Při výzkumu vlivu kofeinu na zvýšení krevního tlaku na univerzitě v Curychu byl měřen krevní tlak a nervová aktivita u pravidelných a občasných konzumentů kávy, kterým bylo podáváno buď silné espreso nebo odkofeinovaná verze. V případě občasných konzumentů kávy docházelo ke zvýšení krevního tlaku jak při podávání kávy s kofeinem, tak kávy odkofeinované. U pravidelných konzumentů kávy krevní tlak po konzumaci odkofeinované kávy na rozdíl od občasných konzumentů nestoupal. Z těchto výsledků výzkumníci vyvozují, že by v kávě mohla být kromě kofeinu ještě další látka s vlivem na krevní tlak. Vůbec zatím není jasné, o jakou látku by mělo jít. Dosud byl účinek na stimulaci kardiovaskulárního systému přičítán pouze kofeinu.
Jsou však zapotřebí další výzkumy k tomu, aby tato skutečnost mohla být použita k odrazování osob s problematickým krevním tlakem i od konzumace odkofeinované kávy.
Ernährungs-Umschau, 50, 2003, č. 1, s. 31