Zvyšování bezpečnosti a kvality čerstvého ovoce a zeleniny
Výukový materiál pro školitele, který byl vypracován na University of Maryland (USA). Vedle obecné části obsahuje i návody na praktická cvičení a dále řadu kontaktů na místa, kde lze získat více informace k dané problematice.
JIFSAN, Joint Institute for Food Safety & Applied Nutrition (Společný institut pro potravinovou bezpečnost a aplikovanou výživu v USA), který je součástí University of Maryland, publikuje na svých internetových stránkách výukový materiál pro školitele pod názvem “Zvyšování bezpečnosti a kvality čerstvého ovoce a zeleniny: výukový materiál pro školitele”.
Uvedený materiál o rozsahu 310 stran obsahuje tyto sekce:
I. Význam školení pro zvyšování bezpečnosti a kvality čerstvého ovoce a zeleniny
II. Dobrá zemědělská praxe
III. Dobrá výrobní praxe pro manipulaci, balení, skladování a přepravu čerstvé produkce
IV. Potravinářská legislativa
V. Jištění bezpečnosti a kvality potravin
VI. Organizování účinného proškolování
Vedle obecné části (sekce I.–VI.) manuál dále obsahuje návody na praktická cvičení a další zdroje informací. K těm patří:
I. Nemoci z potravin a čerstvé produkce
II. Publikace FDA
III: Dezinfekce kontaminovaných pramenů vody
IV. Kompostárny
V. Podmínky skladování ovoce a zeleniny
VI. Základy HACCP
VII. Výběr správných prostředků pro výuku
VIII.Slovník termínů
IX. Kde hledat další informace