Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Zúčastněte se V. ročníku soutěže Věda pro zemi o nejlepší bakalářské, diplomové a doktorské práce do kategorie

Aktuality > Aktuality
Odborné akce

Zúčastněte se V. ročníku soutěže Věda pro zemi o nejlepší bakalářské, diplomové a doktorské práce

Vydáno: 6.8.2020
Tisk článku
Autor: NZM
Termín pro zaslání přihlášky je do 31. srpna 2020.

Národní zemědělské muzeum vyhlásilo pátý ročník soutěže Věda pro zemi. I letos má tři kategorie, ve kterých lze soutěžit – o nejlepší bakalářskou, diplomovou a doktorskou práci související s některým ze zadaných tematických okruhů. Přihlášky do soutěže lze posílat do 31. srpna, vyhlášení výsledků proběhne na podzim roku 2020. Muzeum oceněným zajistí vydání jejich prací v podobě odborné publikace nebo článku, včetně finanční odměny.

Cílem soutěže Věda pro zemi je vytvořit podmínky pro odbornou interdisciplinární diskuzi se zástupci z praxe, ze soukromého i neziskového sektoru, ze státní správy a samosprávy a z akademické sféry a zároveň v rámci prohlubování a zkvalitňování vědecko-výzkumné činnosti ocenit tvůrčí aktivity studentů při tvorbě jejich vědeckých textů a zvýšit tak zájem vysokoškolských studentů o zveřejňování výsledků jejich bádání.

„Každý rok se do soutěže Věda pro zemi hlásí více autorů a témata jejich odborných prací jsou opravdu rozmanitá, široké je i spektrum vysokých škol, na kterých vznikaly. To potvrzuje fakt, že zemědělství je stále nedílnou součástí našich životů a týká se téměř všech vědních disciplín. Soutěž je přínosem také pro muzeology, i v našem oboru je důležité stále sledovat nové vědecké poznatky,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

Soutěž je vyhlášena pro tři kategorie – bakalářská, diplomová a doktorská práce. Jeden autor se může přihlásit ve více kategoriích. Do soutěže se přijímají pouze práce obhájené, napsané v českém nebo slovenském jazyce, musí obsahovat původní výsledky vědeckého výzkumu a řešit problematiku níže uvedených tematických okruhů.

V každé z kategorií budou vyhodnoceny tři nejlepší práce. Oceněným bude umožněna spolupráce s Národním zemědělským muzeem, které zajistí vydání nejlépe vyhodnocených prací v podobě odborné publikace nebo odborného článku v muzejním recenzovaném neimpaktovaném časopise Prameny a studie, včetně finančního ocenění.

  • Termín pro přihlašování účastníků: 1. 4. – 31. 8. 2020
  • Hodnocení prací: 1. 9. – 31. 10. 2020
  • Vyhlášení a veřejná prezentace výsledků: pravděpodobně listopad 2020

 

Tematické okruhy
  • Venkov, zemědělství, stavby, rostlinná výroba, živočišná výroba
  • Lesnictví, myslivost, lesní hospodářství
  • Rybářství, rybníkářství a vodní ekosystém
  • Zahradnictví (ovocnářství, zelinářství, květinářství), vinařství a včelařství
  • Mechanizace zemědělství
  • Zemědělská ekonomika
  • Zpracování zemědělských produktů, potravinářství, gastronomie
  • Vývoj a rozvoj venkova, životní prostředí, kulturní krajina, regionální rozvoj
  • Venkov a zemědělství v umění, tradice, etnografie
  • Kulinární dědictví českých zemí
  • Osobnosti zemědělství
  • Archeologie zemědělství
  • Muzeologie

 

Povinnou součástí přihlášky je text bakalářské, diplomové nebo doktorské práce v pdf formátu včetně veškerých příloh; kopie podepsaných odborných posudků (vedoucí práce a oponent/oponenti); doklad o obhajobě včetně celkového hodnocení práce (diplom, potvrzení apod.).

Soutěžní práce hodnotí komise složená z členů Vědecké rady Národního zemědělského muzea. Každá práce bude přidělena posuzovateli, který je odborníkem v dané tematické oblasti a který vyhotoví posudek, v němž se soustředí na přínos práce v daném oboru. Práce označené za mimořádné a doporučené k vydání budou následně hodnotící komisí vyhodnoceny jako práce vítězné.

Nejdůležitějšími kritérii hodnocení jsou přínos k poznání, společenský přínos, návaznost na sbírky Národního zemědělského muzea a splnění kritérií kladených na odborný text.

Přihlásit se může pouze autor soutěžní práce, a to vyplněním a zasláním elektronické přihlášky. Termín pro zaslání přihlášky je do 31. srpna 2020. Veškeré informace o soutěži včetně formuláře pro přihlášení ke stažení jsou k dispozici na https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/veda-pro-zemi.

Soutěž se koná pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana.

 

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také další čtyři pobočky – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. Jednotlivé pobočky jsou zaměřeny tak, aby svou vědecko-výzkumnou, akviziční a prezentační činností komplexně pokrývaly zemědělství a jeho příslušné obory v celé šíři. Muzeum nabízí řadu lektorských programů a každoročně pořádá několik desítek tematických akcí pro veřejnost. 

 

Jitka Taussiková
tisková mluvčí
Národní zemědělské muzeum

 

Zdroj: NZM

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018