Bezpečnost potravin

Zpráva LSRO: Zdravotní prospěch vlašských ořechů při koronárním onemocnění srdce je vědecky potvrzen

Vydáno: 7. 1. 2003
Autor:

Kritické zhodnocení řady vědeckých studií o zdravotním prospěchu vlašských ořechů pro srdce.

Pět expertů z LSRO (Life Sciences Research Office) vypracovalo zprávu, ve které se zaměřilo na kritické zhodnocení vědeckých důkazů o prospěchu vlašských ořechů při snižování rizika koronárního onemocnění srdce a v prevenci onemocnění srdce. V uvedené zprávě se autoři zabývali rovněž zdravotním prospěchem ostatních ořechů rostoucích na stromech a vybranými luštěninami.
Ve srovnání s většinou ostatních ořechů, které obsahují mononenasycené mastné kyseliny jsou vlašské ořechy jedinečné v tom, že obsahují značné množství n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin. Vlašské ořechy obsahují četné další sloučeniny s prospěchem pro zdraví: mají nízký poměr lysinu : argininu a vysoký obsah argininu, kyseliny listové, tříslovin a polyfenolů. Ačkoliv jsou vlašské ořechy bohatým zdrojem energie, klinické intervenční studie ukazují, že konzumace vlašských ořechů nevede k hmotnostnímu přírůstku, pokud se vlašské ořechy konzumují jako náhrada za jiné potraviny. Bylo kriticky zhodnoceno také pět řízených humánních klinických intervenčních studií, ve kterých se sledovalo 200 osob reprezentujících 51 % dospělé populace v USA s rizikem koronárního onemocnění srdce. Intervenční pokusy shodně demonstrovaly, že vlašské ořechy jako součást stravy vedou ke snížení koncentrace cholesterolu v krvi. Žádná ze studií však nebyla prováděna dostatečně dlouho, aby se pozorovaný účinek mohl považovat za trvalý. Prospěšné účinky vlašských ořechů potvrdily rovněž četné velké prospektivní studie u lidí. Všechny demonstrovaly inverzní vztah mezi denní konzumací malých porcí ořechů včetně vlašských ořechů a relativním rizikem koronárního onemocnění srdce.
J. Nutr., 132, 2002, č. 5, s. 1062S–1101S (Kvas)