Bezpečnost potravin

Značné omezení infekce salmonelou u drůbeže v Holandsku

Vydáno: 7. 9. 2002
Autor:

drůbež, kontaminace masa salmonelou, snížení kontaminace, Dánsko

Holandští chovatelé brojlerů snížili úroveň infekcí salmonelou u drůbežího masa. Přehled uskutečněný holandskou organizací producentů drůbežího masa a vajec (PEPO – Poultrymeat and Egg Producers´Organisation) publikovaný v časopise Agra Europe ukázal, že pouze 2 % vzorků drůbežího masa bylo infikováno bakterií Salmonella enteritidis (Se) nebo Salmonella typhimurium (St). Organizace testovala 52 % hejn brojlerů ve státě během prvních dvou měsíců tohoto roku. Na základě těchto výsledků byl učiněn závěr, že cíle průmyslu – snížení výskytu nejnebezpečnějších forem salmonelly na méně než 10 % ke konci roku 2001 a na méně než 5 % ke konci roku 2002 bylo dosaženo. Holandská inspekce potravin sdělila, že výskyt Se a St ve vejcích byl fakticky snížen na nulu. Členové organizace PEPO se shodli na tom, že chovatelé mohou vakcinovat své nosnice.
Poultry International, 41, 2002, č. 8, s. 8     (Vo)