Bezpečnost potravin

Změnou stravování ke snížení emisí

Vydáno: 16. 10. 2009
Autor:

Podle Asociace evropských výrobců sójových potravin jsou emise CO2 z produkce kravského mléka a z masa 5 až 10krát vyšší než z produkce sójového nápoje nebo sójových analogů masa.

Při příležitosti „Evropského týdne sóje“ 19. – 26. 9. 2009 prohlásil zástupce Asociace evropských výrobců sójových potravin (ENSA), že pokud by každý člověk nahradil jeden den v týdnu konzumaci masa a mléka sójovými výrobky, snížily by se emise CO2 stejně, jako kdyby ze silnic zmizelo 13 mil. aut. Vedle argumentu, že sója prospívá zdraví může i tato zpráva přispět k propagaci sójových potravin. Při kalkulaci uhlíkové stopy mléka, masa a sóje pomocí LCA (Life Cycle Assessment) vychází množství emisí CO2 související s produkcí jedné sklenice sojového mléka pětkrát nižší než množství k produkci kravského mléka. Ještě větší (až desetinásobný) je rozdíl mezi sójovými náhradami masa a masem.


EU Food Law, 2009, č. 407, s. 16