Bezpečnost potravin

Zkušenosti s dietním stravováním z pohledu vedoucí školní jídelny a nutriční terapeutky

Vydáno: 6. 5. 2024
Autor: Společnost pro výživu

Foto: Společnost pro výživu

Článek „Zkušenosti s dietním stravováním z pohledu vedoucí školní jídelny a nutriční terapeutky“ byl publikován Společností pro výživu v časopise „Zpravodaj pro školní a dietní stravování – 2/2024“.

Dietní stravování poskytujeme od roku 2015. Podmínky pro poskytování dietního stravování se však bohužel moc nezlepšily. „Přivítala bych jasně danou metodiku,“ říká vedoucí školní jídelny. Nikde není stanoveno, jak často mají rodiče aktualizovat lékařskou zprávu. Bohužel v praxi to vypadá tak, že rodiče doloží zprávu např. při nástupu do školního zařízení a v případě zlepšení stavu už zmírnění dietního omezení nehlásí.
Díky mediální propagaci dietního stravování rodiče berou přípravu jídel v dietním režimu jako standard a začátkem každého školního roku bojujeme s tím, že se snaží využívat možnosti dietního stravování děti, které žádné zdravotní opodstatnění nemají a ani doma nedodržují režim, případně požadují vyloučení některých komodit z náboženských či jiných důvodů.
V praxi je podávání dietně upravených jídel náročné i z hlediska prostorových dispozic a klade zvýšené nároky i na personál. Je složité pokrmy vymyslet, připravit i vydat strávníkovi. K úspěšné aplikaci dietního stravování v jídelnách je nutná spolupráce rodičů i pedagogů. Stejně jako zaměstnanci škol, které dietní stravování neposkytují, nemáme ani my vzdělání v oboru dietního stravování. I přes úzkou spolupráci s nutriční terapeutkou leží největší zátěž na kuchařkách. Je těžké přijmout kvalifikovanou sílu do školní jídelny. Když při pohovoru zmíním dietní stravování, je to často důvod k tomu, že se zájemkyně rozhodne pro školu, kde tato služba není poskytována.
Nutriční terapeutka Dana Šímová k tomu dodává: „Vzhledem k tomu, že je stále větší tlak na poskytování dietního stravování ve školních jídelnách a já jako nutriční terapeutka nastavuji dietní školní stravování a spolupracuji s více jak 60 školami v Praze a Středočeském kraji, troufám si tvrdit, že dietu s omezením lepku je možné bezpečně připravovat ve všech zařízeních školního stravování. Toto již neplatí ale u všech dietních režimů a různých kombinovaných alergií.“

Zdroj: Společnost pro výživu