Bezpečnost potravin

Ženšen nevhodný pro těhotné ženy

Vydáno: 2. 10. 2003
Autor:

Pracovníci univerzity v Hongkongu zjistili, že nastávající matky mohou ohrozit své nenarozené dítě konzumací ženšenu v prvních třech měsících těhotenství.

Pracovníci univerzity v Hongkongu zjistili, že nastávající matky mohou ohrozit své nenarozené dítě konzumací ženšenu (Panax Ginseng) v prvních třech měsících těhotenství. Experimenty na krysách prokázaly, že některé aktivní látky v ženšenu interferují s vývojem krysího embrya. Přestože výsledky nebyly dosud potvrzeny humánními výzkumy, doporučuje se těhotným ženám, aby se používání suplementů ženšenu vyhýbaly. Prováděné výzkumy byly zaměřeny na zjišťování účinku  různého množství aktivní látky ženšenu nazvané ginsenoside Rb1 na devítidenní krysy. Při dávce vyšší než 30 mg ginsenosidu Rb1/ml byly u krys zjištěny významné vývojové abnormality. Výsledky výzkumu byly publikovány v časopisu Human Reproduction. Více  informací na internetové adrese
http://www.foodsafetytoday.com