Bezpečnost potravin

Zelený čaj

Vydáno: 7. 5. 2004
Autor:

Látka EGCG bsažená v zeleném čaji se vyznačuje výraznými protinádorovými účinky.

Japonští vědci objevili, že pomocí konzumace zeleného čaje se dá předcházet vzniku rakoviny. Látka, obsažená v čaji se dokáže navázat na bílkovinu na vnější ploše rakovinných buněk a brzdí tam její růst. Dřívější studie prokázaly, že zelený čaj se vyznačuje ochranným působením proti tumorům prostaty, plic a prsou. Další studie k upřesnění způsobu účinku čajových substancí možná povedou k vyvinutí nových léků proti rakovině. Substance, která je účinná proti tumorům se označuje zkratkou EGCG (Epigallocatechin-3-gallitan). Výzkumný tým aplikoval na rakovinné buňky pacientů trpících rakovinou plic v laboratorních podmínkách EGCG a sledoval, jak se růst rakovinných buněk znatelně zpomaluje. Tento kýžený účinek vědci zaznamenali již při nízké koncentraci EGCG, která odpovídá požití dvou až tří šálků zeleného čaje denně. Další velmi příznivou zprávou bylo zjištění, že další látky obsažené v zeleném čaji jako je např. kofein – neměly na protinádorové působení zeleného čaje žádný vliv.

 Schweizerische Milchzeitung, 130, 2004, č. 16, s. 7