Zdroje informací pro spotřebitele o potravinové alergii a intoleranci
Vydáno: 27. 5. 2008
Autor:
Je k dispozici publikace, která shrnuje tištěné a internetové zdroje o alergii a intoleranci obecně a o specifických alergenech.
Středisko informací o potravinách a výživě Národní zemědělské knihovny amerického ministerstva zemědělství (NAL USDA) vydalo v únoru 2008 publikaci určenou pro spotřebitele(viz příloha), která je shrnutím dostupných zdrojů informací o potravinových alergiích a intolerancích. K těmto zdrojům patří: knihy, brožury/audiovizuální zdroje a internetové zdroje. Některé materiály lze získat v jedné kopii, některé lze zakoupit (je uveden kontakt na distributory) nebo zapůjčit z fondů NAL (National Agricultural Library).
Publikace je rozdělena do tří oddílů (A, B, C), přičemž:
– oddíl A se zaměřuje na zdroje, které poskytují všeobecné informace o potravinových alergiích (brožury, letáky, knihy, kuchařky, internetové zdroje, zdroje zaměřené na děti, ostatní zdroje);
– oddíl B se věnuje zdrojům, které poskytují informace o specifických alergiích a intolerancích a sice na: vejce, ryby a mořské plody, mléko a laktózu, arašídy, sezamové semínko, sóju, oxid siřičitý, pšenici/lepek (u většiny včetně zdrojů zaměřených na děti);
– oddíl C obsahuje kontakty na organizace citované v uvedené publikaci.
Příloha: NFIC: Resource List on Food Allergies and Intolerances for Consumers (pdf, 272 kB, 27 stran)