Bezpečnost potravin

Zdravější mléko pro britský trh?

Vydáno: 24. 8. 2003
Autor:

Na britský trh má být uveden nový typ mléka, označovaný jako mléko A2, neobsahující beta-kasein A1, který údajně zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mléko se již prodává v Austrálii a na Novém Zélandě.

Britští farmáři mají v úmyslu uvést na trh kontroverzní mléko A2, které je považováno za zdravější pro srdce a jsou mu připisovány i pozitivní účinky na děti s autismem. Název mléka A2 je odvozen od typu proteinu, který je v tomto mléce obsažen. Většina mléka prodávaného ve Velké Británii obsahuje větší množství proteinu A1, který podle názoru některých vědců může zvyšovat riziko srdečních onemocnění. Mléko A2 neobsahující protein ß-kasein A1, které je v  Austrálii a na Novém Zélandě k dostání již od dubna letošního roku, hodlají nabízet i britští producenti. Ve Velké Británii prozatím produkuje mléko A2 pouze několik stád, ale společnosti očekávají po tomto mléce vysokou poptávku. Výsledky výzkumu, prokazující spojitost mezi mlékem A1 a srdečními onemocněními, jsou zatím pouze předběžné, jejich zveřejnění ovšem  vyvolalo řadu diskusí. Někteří vědci jsou přesvědčeni, že vysoké procento onemocnění kardiovaskulárními chorobami v některých oblastech Velké Británie může být spojeno s typem mléka produkovaným v těchto regionech. Bližší informace na internetové adrese  
http//www.foodnavigator.com