Bezpečnost potravin

Závěrečná zpráva SACN o fortifikaci potravin foláty odložena

Vydáno: 27. 5. 2006
Autor:

Směrnice USDA o příjmu folátů pro těhotné ženy (0,4 mg kyseliny listové denně) zůstávají nadále beze změny.

Závěrečná zpráva Vědeckého poradního výboru pro výživu (SACN) při britském Úřadu pro bezpečnost potravin (FSA) o fortifikaci potravinářských výrobků foláty byla odložena vzhledem k tomu, že výbor požaduje delší dobu na získání dalších důkazů o důsledcích fortifikace a optimální velikosti dávek folátů, přestože předběžná zpráva z minulého měsíce byla veskrze pozitivní. Na zasedání v Londýně požádal FSA o znovuposouzení všech pro a proti fortifikaci a zvážení, zda dobrovolná fortifikace a informování žen v reprodukčním věku o důležitosti příjmu folátů bude mít dostatečný vliv na snížení výskytu defektů  nervové trubice (NTD). Podle FSA je nejvhodnější potravinou při fortifikaci chléb vzhledem k relativně rovnoměrné spotřebě napříč všemi populačními skupinami. Do té doby než budou učiněna další rozhodnutí konstatoval FSA, že „vládní doporučení, týkající se příjmu folátů zůstávají nadále beze změny. Těhotné ženy by měly denně přijímat 0,4 mg suplementů kyseliny listové minimálně do 12. týdně těhotenství“. Více informací na adrese nebo zde

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=2&sectionname=Nutrition+and+Health