Bezpečnost potravin

Závažná porušení hygieny při prodeji potraviny sýrů a masných výrobků na trhu v Havlíčkově Brodě

Vydáno: 6. 3. 2024
Autor: SVS

Veterinární inspektorky z Kraje Vysočina při kontrole v tržnici v Havlíčkově Brodě odhalily prodej masných a mléčných výrobků ve zcela nevyhovujících podmínkách. Jeden ze stánkových prodejců zde nabízel klobásy, jitrnice a další masné výrobky a sýry z ČR i Slovenska zcela nechráněné před vnější kontaminací a v nevyhovujících teplotách. Navíc nedodržoval hygienická pravidla při manipulaci s potravinami. Inspektorky Státní veterinární správy (SVS) proto nařídily neškodně odstranit  takřka 60 kilogramů potravin. Prodejci bude uložena pokuta.

Prodejce na stánku kromě různých druhů klobás nabízel také salámy, jitrnice, vepřové škvarky tlačenku a pařené sýry od dvou slovenských a jednoho českého výrobce. Výrobky byly bez jakéhokoliv zakrytí volně položeny na prodejním pultu a hrozilo jejich znečištění z vnějšího prostředí. Z důvodu nepřítomnosti chladícího pultu a na tuto roční dobu teplého počasí naměřili v jádře některých masných výrobků a sýrů teplotu blížící se 13 °C. Při podobném nedodržení teplot pro skladování potravin může dojít k množení patogenů ohrožujících zdraví spotřebitele.

Zázemí stánku bylo neuspořádané, chráněny před kontaminací nebyly ani potraviny v přepravkách. V jejich těsné blízkosti se navíc nacházela nádoba na odpad. Prodejce při manipulaci s potravinami nepoužíval jednorázové rukavice. Krájel a manipuloval s potravinami a penězi bez toho, aby si umyl či dezinfikoval ruce. Jak zjistily inspektorky v rámci šetření následně, zásilky zboží ze Slovenska nebyly hlášeny do online systému SVS, jak dovozci ukládá zákon.

Nebalené masné výrobky nebyly při prodeji řádně označené, chyběly informace pro spotřebitele o názvu potraviny, výrobci či datu použitelnosti. Nebyla k dispozici faktura ani žádný obchodní doklad, z kterého by bylo zřejmé jejich složení, popřípadě obsažené alergeny. V případě konzumace takovéto potraviny alergikem, může dojít až k život ohrožujícím situacím.

Inspektorky prodejci na místě zakázaly pokračovat v prodeji potravin a nařídily zákaz uvádění do oběhu a likvidaci v asanačním podniku na náklady prodejce. Za porušení zákona o potravinách mu bude uložena sankce. Ta může dosáhnout až 50 milionů Kč.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zázemí stánku

Prodej masných výrobků v nevyhovujících teplotách

Zdroj: SVS