Zaměřeno na potravinové alergeny
Program k podpoře výrobců potravin v otázkách souvisejících s alergeny v potravinách.
Na počátku roku 2006 se uskuteční pod názvem “Potravinové alergeny: problémy a řešení pro výrobce potravinářských výrobků” dvě konference organizované v rámci FARRP (Food Alergy Research and Resource Program), a to:
* Toronto (Kanada): 1.–2. února 2006
* Chicago (USA): 12.–13. dubna 2006
FARRP je program, který byl spuštěn na “Food Processing Center at the University of Nebraska”. Cílem tohoto programu je napomáhat výrobcům potravin zjistit nedeklarované alergeny a vyloučit křížovou kontaminaci výrobků alergeny. V rámci uvedeného programu skupina odborníků provádí:
* výzkum a testování
např. vývoj metod k detekci alergenních reziduí potravin, které mohou kontaminovat potravinářské produkty, uspořádání a koordinace klinických studií ke stanovení prahových hodnot u alergenních potravin, posouzení alergenního potenciálu potravinářských přísad;
* konzultace
např. výrobcům potravin se radí při sestavování plánů sanitace, programů kontroly alergenů, řešení problémů se stahováním výrobků;
* školení
jsou organizovány jednodenní a dvoudenní workshopy (viz výše uvedené akce), které mají napomáhat výrobcům z hlediska zajištění výroby bezpečných potravin i z hlediska komunikace se spotřebiteli;
* informací služby
jsou poskytovány různé informační služby, vytvářejí se databáze (odborných článků, výrobků stahovaných z prodeje, alergenů aj.).
Do programu FARRP se mohou zapojit výrobci potravin, výrobci potravinářských přísad, výrobci zařízení i jiné společnosti působící v rámci potravinářského průmyslu.
Kontakty:
Spojení na ostatní důležitá místa informací o potravinových alergenech (organizace, časopisy, názvosloví alergenů)