Bezpečnost potravin

Zahraniční test: Kokosová mléka

Vydáno: 15. 3. 2024
Autor: dTest

Foto: pixabay

dTest je součástí mezinárodní organizace International Consumer Research and Testing (ICRT). V rámci naší spolupráce vám přinášíme shrnutí testu, který vydali naši zahraniční partneři a na němž se dTest na rozdíl od ostatních testů v tomto vydání nepodílel. Výběr kokosových mlék reflektuje především rakouský trh, získaná zjištění však mohou být užitečná i pro nás.

Asi každý má představu, co znamená slovní spojení kokosové mléko. Pokud bychom se ale měli držet platné legislativy, neměli bychom u nás toto sousloví používat, a to ani v uvozovkách. Mléko je v ČR pouze zvířecího původu. Je nicméně pravda, že státy EU mohly zapsat tradiční mléčné názvy nemléčných výrobků do seznamu výjimek, což ale Česká republika neudělala.

My se pro jednoduchost budeme v textu držet původního rakouského označení kokosové mléko, které je sice v našich končinách nesprávné, nicméně všeobecně známé.

Kromě Rakouska, jehož spotřebitelská organizace VKI loni v září (Konsument 9/2023) test kokosových mlék uspořádala, si výjimku zapsaly země jako Dánsko, Francie, Irsko, Itálie, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Slovensko či Švédsko.

Největšími světovými producenty kokosového mléka jsou Indonésie, Filipíny, Indie, Srí Lanka a Brazílie. Kokosové ořechy se obvykle sklízejí ručně. Kokosové mléko lze v kuchyni využít na mnoho různých způsobů, například do asijských pokrmů připravovaných na pánvi wok, ale také k dochucení omáček a polévek. Lze ho použít i při pečení nebo přípravě dezertů, koktejlů a smoothies.

Nejen kokos

Kokosové mléko se vyrábí z drcené dužiny kokosového ořechu a vody. Zapomeňte však na to, že si v plechovce nebo v tetrapacku koupíte čistě přírodní výrobek bez umělých přídavků. Test odhalil mezi jednotlivými produkty výrazné rozdíly v podílu hlavní složky. Srovnávané výrobky obsahují 42 až 94 % kokosu.

Velké rozdíly panují také v počtu použitých přídatných látek. Některé produkty obsahují zahušťovadla nebo emulgátory, jako je karboxymethylcelulóza (E466) nebo polysorbát 60 (E435). Emulgátory mají za úkol mimo jiné zajistit krémovou konzistenci.

Jak skladovat kokosové mléko?

Pokud mléko zakoupíte v plechovce nebo kartonu, obvykle jej bez obav můžete skladovat několik let. VKI zodpovídá některé otázky, které si můžou spotřebitelé v této souvislosti pokládat.

Proč kokosové mléko tuhne?

Časem se tuková kokosová hmota může oddělit od vody, kterou obsahuje. Obvykle se takto časem projeví výrobky, do nichž nebyly přidány emulgátory nebo stabilizátory. Hmotu, která se oddělí na pevnou a vodnatou složku, lze normálně použít, protože pevná část se při zahřátí opět zkapalní.

Jak skladovat kokosové mléko?

Po otevření vydrží výrobek v lednici několik dní. Přesto se doporučuje přelít zbytky z plechovky například do uzavíratelné sklenice. Pokud k tomu použijete lžíci, měli byste dávat pozor, abyste nepoškrábali ochrannou vrstvu uvnitř plechovky. Může obsahovat zdraví škodliviny.

Lze kokosové mléko zmrazit?

Zamražení kokosového mléka nebývá problém. Velmi praktické je použít formu na kostky ledu (nejlépe z nerezové oceli), protože umožňuje flexibilnější dávkování pro další použití.

Kdy je kokosové mléko nevhodné ke konzumaci?

Varovnými signály může být například změna barvy (našedlá či nahnědlá), viditelná plíseň, změna konzistence (tvorba hrudek), vůně a chuti (např. štiplavá či žluklá).

Kokosové mléko v neotevřeném obalu má obvykle velmi dlouhou trvanlivost, která činí několik let. Přesto je třeba dbát na správné skladování uzavřených obalů. Balení uchovávejte v suchu a pokud možno při nižší teplotě, např. ve spíži nebo v komoře. Může být poživatelné i po uplynutí data minimální trvanlivosti. U prošlého mléka je každopádně před použitím vhodné zkontrolovat, zda výrobek nevykazuje výše uvedené příznaky. Totéž platí v případě plechovky či kartonu, které jsou otevřené po několik dnů.

Co v mléku nechceme

Různorodé výsledky přinesla také analýza nežádoucích látek. Pouze u pěti výrobků ze 13 nebyly zjištěny žádné složky minerálních olejů (MOSH, MOAH). Látky MOSH (minerální oleje s nasycenými uhlovodíky) se mohou hromadit ve vnitřních orgánech, skupina MOAH (minerální oleje s aromatickými uhlovodíky) může zahrnovat i karcinogenní sloučeniny. Složky minerálních olejů mohou proniknout do potravin v průběhu celého výrobního procesu, od sklizně až po balení (může jít například o kontaminaci mazivem použitých strojů).

Pouze ve čtyřech baleních mléka nebyly zjištěny žádné chlorečnany. Tyto sloučeniny se mohou do potravin dostat prostřednictvím chlorované vody, která se používá při zpracování potravin nebo při dezinfekci ve zpracovatelských závodech. Takto postiženo bývá zejména ovoce a zelenina. Chlorečnany mohou zabraňovat vstřebávání jódu u lidí.

Všechny tři výrobky balené do kompozitního kartonu (neboli tetrapacku) dosáhly velmi dobrého výsledku v testu na přítomnost škodlivé látky bisfenol A (BPA). Mléka v plechovce už na tom ovšem zdaleka tak dobře nebyla. Jak jste se mohli dočíst například v našem loňském testu bisfenolů ve výrobcích pro děti (dTest 5/2023), BPA se do potravin dostává například prostřednictvím ochranných nátěrů v konzervách, kde má bránit korozi a uvolňování kovů. Bisfenol A v sobě skrývá zdravotní rizika zejména při dlouhodobém příjmu. Řadí se mezi nejznámější endokrinní disruptory (čili hormonálně aktivní látky), které narušují hormonální systém člověka i živočichů.

Studie na zvířatech prokázaly, že BPA narušuje reprodukční schopnost a vývoj plodu. Je také spojován se zvýšeným rizikem rakoviny prsu, obezity, neurologických onemocnění a poruch chování u dětí. Dále má negativní účinky na imunitní systém. Neznamená to, že jakákoliv přítomnost bisfenolu představuje bezprostřední riziko pro zdraví, dlouhodobé vystavení této látce však může škodit. V dohledné době se navíc chystá úplný zákaz bisfenolu v obalových materiálech.

Test nicméně ukázal, že vyrobit kokosové mléko prosté škodlivin je možné. Je ovšem potřeba věnovat náležitou péči celému procesu výroby včetně volby obalových materiálů. Jediný produkt, který z rozborů nežádoucích látek vyšel velmi dobře, je mléko Aroy-D Coconut Milk Original.

Tajemství konzerv a kartonů

Testovací tým zajímalo i celkové složení výrobků. Hodnotil se obsah kokosové složky a počet přídatných látek. Určilo se Nutri-Score a vypočítalo se skóre NOVA, které udává stupeň zpracování potraviny. Má čtyři stupně, kdy jednička znamená nezpracovanou a čtyřka vysoce zpracovanou potravinu. Nutri-Score je v našich končinách o něco známější, značí výživovou vhodnost potravin.

Kokosové mléko v hodnocení Nutri-Score nedosahuje na nejvyšší stupeň A. Tato potravina totiž obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin, a proto by se měla konzumovat jen zřídka. V hodnoticím systému NOVA získaly vysoké skóre pouze čtyři bioprodukty sestávající čistě z kokosové dužiny a vody.

Jak jsme zmínili již na začátku, většina výrobků v testu obsahuje přísady, jako jsou zahušťovadla nebo emulgátory karboxymethylcelulóza (E466) a polysorbát 60 (E435). Jejich úkolem je zachování krémové konzistence kokosového mléka. Studie na zvířatech však prokázaly, že emulgátory mohou mít negativní účinky na zažívání, a proto se k nim rakouští kolegové staví kriticky.

Výživová hodnota kokosového mléka

Obsah kalorií a živin závisí na obsahu kokosu. Výrobky v testu mají v průměru asi 190 kcal na 100 ml a jsou poměrně tučné – průměr byl 19 g tuku na 100 ml. 90 % obsaženého tuku představují nasycené tuky, které mohou mít negativní vliv na krevní lipidy. Kokosové mléko by se i proto nemělo konzumovat denně. Sacharidů a bílkovin obsahuje relativně málo. Přirozeně se v kokosové dužině objevuje také určité množství cukru – asi 2 g na 100 ml.

Kokosová mléka – hodnocení

Zobrazit vše ( 13 )

Hodnocení bylo přepočteno na formát používaný dTestem. Některá hodnocení mohou být limitována. Při shodném celkovém hodnocení je pořadí podle abecedy.
Orientační ceny v korunách jsou uvedeny u výrobků, které byly v době uzávěrky k dispozici na českém trhu.

Článek „Zahraniční test: Kokosová mléka“ je publikován v časopise dTest 3/2024

Zdroj: dTest