Bezpečnost potravin

Z

Vydáno: 18. 10. 2004
Autor:

zástěra - zvířata

Zástěra
Při vaření používejte čistou zástěru, ale neutírejte si do ní ruce.
Nikdy nepracujte v kuchyni v zabláceném oděvu. (mch)
Zoonóza
Podle vyhlášky 356/2004 Sb., §2  je zoonóza onemocnění nebo infekce, které jsou přirozeně přenosné přímo nebo nepřímo mezi zvířaty a lidmi. Původcem zoonózy může být virus, bakterie, houba, parazit nebo jiná biologická entita, které mohou způsobit zoonózu.  (kop)

Zvířata
Ověřte si, že zvířata, ptáci a hlodavci se nevyskytují v kuchyni a vyhoďte každou potravinu, která s nimi přišla do styku. V boji proti mouchám a vosám používejte mucholapky (nepoužívejte spreje v kuchyni) a používejte pastičky v případě myší a krys. Pokud opatření nejsou účinná nebo je kuchyně zamořená šváby, mravenci nebo ostatními škůdci, je vhodné se poradit s odborníky z hygienické služby nebo využít služeb komerčních deratizačních firem.
Musíme si také uvědomit, že naši milovaní domácí mazlíčci mohou být přenašeči mikroorganismů. Zajistěte, aby jejich misky nebyly umístěny v blízkosti potravin nebo v prostorách, kde se připravuje jídlo. Vždy, když se jich dotknete, umyjte si ruce. Svým mazlíčkům vyčleňte vlastní misky a omývejte je odděleně od ostatního kuchyňského nádobí. Skladujte krmivo pro mazlíčky odděleně od ostatních potravin. (mch)