Bezpečnost potravin

WHO požaduje intenzívnější provádění jodace soli

Vydáno: 1. 1. 2005
Autor:

Vzhledem k tomu, že ve více než padesáti zemích světa stále přetrvává deficit jodu, požaduje Světová zdravotnická organizace posílení existujících programů jodace soli.

 
Vzhledem k tomu, že ve více než padesáti zemích světa stále přetrvává jodový deficit, požaduje Světová zdravotnická organizace (WHO) posílení existujících programů jodace soli. Počet zemí, v nichž je deficit jodu zdravotním problémem se podle nejnovějších zpráv v posledním desetiletí snížil na polovinu, ovšem pro děti ve 54 zemích zůstává  stále podstatnou příčinou problémů mentálního vývoje. Jodový deficit ohrožuje zdraví a vývoj především u předškolních dětí a těhotných žen. Celosvětového odstranění jodového deficitu univerzální jodací soli by se mělo dosáhnout do konce roku 2005. K deficitu soli dochází v důsledku nedostatku jodu v půdě, který způsobuje jeho nízkou koncentraci v potravinách a následně nedostatečný přísun jodu u populace. Jestliže organismus nemá potřebné množství jodu, není štítná žláza schopna syntetizovat dostatečné množství hormonu tyroxinu. Rezultující nízká hladina thyreoidních hormonů v krvi je základním faktorem odpovědným za řadu funkčních a vývojových abnormalit, které vedou u dětí ke špatnému školnímu prospěchu, snížení intelektuálních schopností a  zhoršení pracovní výkonnosti. V současné době má ve světě podle odhadu UNICEF přístup k jodované soli 66 % domácností. Problém jodového deficitu je největší v Africe, mírný až velmi silný nedostatek jodu v Evropě je pouze v Albánii. Nicméně je v Evropě největší počet oblastí včetně Ruska a Ukrajiny, v nichž je deficit jodu hodnocen jako mírný. Na druhé straně je ale ve 29 státech přísun jodu podle WHO příliš vysoký, což může vést k dysfunkci štítné žlázy vyvolané jodem.
http://www.nutraingredients.com