Bezpečnost potravin

Výzkumný projekt Montecarlo

Vydáno: 11. 4. 2002
Autor:

5. rámcový program EU, program Evropské komise: Kvalita života a řízení živých zdrojů, klíčová akce 1: Potraviny, výživa a zdraví, rizika z potravin

Montecarlo je výzkumný projekt zaměřený na zdraví, potraviny a výživu financovaný tématickým programem 1: „Kvalita života (QoL)“ prostřednictvím 5. rámcového programu Evropské komise. Projekt byl zahájen 1. února 2000 a má trvat tři roky. Podílí se na něm sedm partnerů, koordinátorem je IEFS (Institute of European Food Studies).

Očekávaný přínos projektu Montecarlo:
1. Vytvoření softwaru za účelem stochastického modelování příjmu potravinářských chemikálií.
2. Získávání údajů pro vytvoření a validaci softwarového programu.
3. Sestavení praktických návodů pro vhodné používání stochastického modelování pro studie zaměřené na příjem chemikálií z potravin.
4. Rozšiřování výsledků na různé konečné uživatele v oblasti řízení, odhadu rizika a průmyslu.

Na projektu Montecarlo se podílejí:
– Institut evropských studií potravin (IEFS), Dublin, Irsko,
– RIKILT, Státní institut pro kontrolu kvality zemědělských produktů (RIKILT-DLO), Wageningen, Nizozemí,
– Institut humánní výživy (IOHN), Southampton, Velká Britálie,
– Gioberno Vasco, Direcctión de Salud Pública (GV-DSP), Vitoria-Gasteiz, Španělsko,
– TNO Výzkumný ústav pro potraviny a výživu (TNO), AJ Zeist, Nizozemí,
– Katedra matematiky, Trinity College (TCD), Dublin, Irsko a
– Národní institut výživy (NIN), Řím, Itálie.

V rámci projektu Montecarlo se má vytvořit databáze skutečného příjmu:
i) potravinářských aditiv, založeném na spotřebě potravin a složení přísad,
ii) reziduí pesticidů, založeném na duplicitní stravě a
iii) nutirentů, založeném na studiu biomarkerů.

www.tchpc.tcd.ie/projects/montecarlo/main.html