Bezpečnost potravin

Výživové doplňky česneku mohou ovlivňovat účinnost léků

Vydáno: 13. 9. 2002
Autor:

rizika z potravin, bezpečnost potravin, třezalka tečkovaná,  snížení účinnosti léků proti AIDS

Výzkumníci z Národního ústavu zdraví v USA (NIH) zjistili, že doplňky česneku ve formě kapslí výrazně snižují v krvi hladiny anti-HIV léku saquinavir (lék na bázi inhibitoru proteázy, který zpomaluje progresi HIV infekce).
U dobrovolníků, kteří tři týdny konzumovali dvě kapsle česneku denně, se zjistilo snížení koncentrace léku v krvi o 51 %. Po následujících deseti dnech, během kterých se česnek neaplikoval, byla hladina léku v krvi stále ještě o 35 % nižší než u kontrolní skupiny, která doplňky česneku nebrala.
Podle výzkumníků je třeba se zaměřit na potenciálně škodlivé interakce mezi bylinnými preparáty a léky. Již v předcházející studii byly zjištěny nežádoucí interakce mezi bylinou St. John’s wort a inhibitorem proteázy indinavir. Jako  druhý se prověřoval česnek, neboť se považuje za faktor, který přirozeně snižuje cholesterol v krvi, přičemž zvýšené hladiny cholesterolu jsou vedlejším projevem aplikace HIV-léků.
Dosud není přesně znám mechanismus, kterým česnek ruší absorpci saquinaviru.

www.nutraingredients.com

Pozn.: Saint John’s wort, Hypericum perforatum L., třezalka tečkovaná