Bezpečnost potravin

Výživová doporučení pro příjem lipidů a jejich plnění v České republice

Vydáno: 30. 11. 2005
Autor:

Analýza spotřeby lipidů v ČR z různých zdrojů podle jejich jednotlivých frakcí a a její porovnání s výživovými doporučeními.

Spotřeba tuků jako výživového faktoru je v ČR výrazně vyšší, než jsou doporučované hodnoty. Podílí se na tom především vyšší spotřeba skrytých tuků v živočišných produktech. Při snižování spotřeby tuků je nutné zachovat  dostatečný příjem polynenasycených mastných kyselin řady n-3 i řady n-6. Rizikové jsou i výrobky s vyšším podílem trans-mastných kyselin. Ve článku jsou uvedena vybraná doporučení EU pro spotřebu některých složek stravy, přehled konzumu  hlavních zdrojů lipidů a podíl spotřeby lipidů z těchto zdrojů v ČR za rok 2000 a přehled příjmu jednotlivých frakcí mastných kyselin (SAFA, MUFA, n-6 PUFA, n-3 PUFA, trans) z různých zdrojů potravin v porovnání s doporučeními WHO.

Brát, J., Dostálová, J., Pokorný, J.: Výživová doporučení pro příjem lipidů a jejich plnění v České republice.  Výživa a potraviny, 60, 2005, č. 6, s.156–157