Bezpečnost potravin

Vyšší konzumace zeleniny snižuje riziko onemocnění rakovinou hrtanu

Vydáno: 30. 11. 2002
Autor:

Při vyšší konzumaci syrové zeleniny klesá riziko výskytu rakoviny ze 100 na 20 %.

Vědci z farmakologického institutu v Miláně zkoumali souvislost mezi stravou a výskytem rakoviny hrtanu a zjistili, že ke snížení rizika onemocnění touto chorobou přispívá především vysoká konzumace zeleniny. Studie byla provedena v letech 1992–2000 v severní Itálii a švýcarském kantonu Waadt a bylo do ní zahrnuto 527 nemocných a 1 297 zdravých osob jako kontrola. Při statistickém hodnocení účinku stravovacích návyků bylo vytvořeno pět skupin. Výsledky studie mimo jiné ukázaly, že při vyšší konzumaci syrové zeleniny klesá riziko výskytu rakoviny ze 100 na 20 %. Při konzumaci vařené zeleniny bylo u skupiny s nejvyšším příjmem 30% riziko oproti pětině s nejnižším příjmem.
Gemüse, 38, 2002, č. 10, s. 4