Výsledky vědecké práce EFSA
Výroční zpráva Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rok 2007.
Rok 2007 představoval pro EFSA pětiletý mezník v jeho činnosti, první od vzniku úřadu, ve kterém jako evropský orgán, který se zabývá hodnocením rizik v souvislosti s bezpečností potravin, poskytoval vědeckou základnu pro manažéry ČS, kteří se specializují na řízení rizik v jejich zemích a usnadnil jim tím vydání mnohých důležitých rozhodnutí směřujících k ochraně spotřebitelů v rámci EU. EFSA se rovněž daří v rámci komunikační strategie úřadu zaměřovat pozornost vědců a spotřebitelů na hodnocení rizik, což přispívá k budování důvěry veřejnosti ve smyslu zvyšující sj jistoty, že zmiňovaná rizika jsou předmětem hodnocení.
V duchu vědecké znamenitosti, nezávislosti a transparentnosti, na kterých je činnost EFSA postavena, byl výše uvedený 63% nárust ve vědeckých výsledcích práce úřadu doprovázen vydáním více než 200 vědeckých stanovisek a kolem tisíce hodnocení týkajících se nových žádostí, případně nového hodnocení složek, které byly autorizovány už dříve. Celkem vydal EFSA od svého založení v roce 2002 více než 680 vědeckých stanovisek.
Výkonná ředitelka EFSA Catherine Geslain-Lanéelle se k publikovaným vědeckým výsledkům vyjádřila v tom smyslu, že před úřadem je mnoho výzev, protože věda je jako čas, nikdy se nezastaví a snahou EFSA je být i nadále v čele vědeckého hodnocení rizik, brát na sebe nejnaléhavější výzvy z vědeckých oblastí, jako jsou biotechnologie, klonování zvířat a nanotechnologie.
Nosným pilířem hodnocení rizik bylo v rámci EU poskytování vědeckých doporučení osobám zodpovědným za řízení rizik (v Evropské komisi, Evropském parlamentu a v členských státech Evropské unie), které Evropský úřad pro bezpečnost potravin vydal k existujícím i nově vznikajícím rizikům, v užší spolupráci s příslušnými národními orgány a v otevřené diskusi se zainteresovanými stranami, jako jsou následující aktivity:
* hodnocení sladidel, konzervačních látek, potravinářských barviv a uzenářských přídatných látek. Výsledkem jednoho z hodnocení byl okamžitý zákaz používání potravinářského barviva “E 128 červeň 2G", který vydaly orgány EU;
Hlavní prioritou činnosti EFSA bylo prohloubení vědecké spolupráce s ČS, jehož vyvrcholením bylo vytvoření sítě národních koordinačních míst (Focal Points) pro usnadnění spolupráce s národními úřady pro bezpečnost potravin a jinými zodpovědnými organizacemi na národních úrovních. Všech 27 členských států Evropské unie uzavřelo s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin dohodu ustanovující koordinační místa, jejichž prostřednictvím se realizuje kontakt mezi EFSA a národními orgány poskytujícími podporu Poradnímu sboru EFSA.
V průběhu roku 2007 zaznamenal EFSA významný pokrok při zakládání svých klíčových hodnot do praxe. Jejich prostřednictvím se komunikace rizik v evropském měřítku stala viditelnější, jednodušší a komplexnější. Zájem o vědeckou práci EFSA je zjevný také výrazného nárustu v oblasti mediálního dění, jenž dosáhl hodnoty 49 % – v roce 2007 bylo prostřednictvím mediálních aktivit uveřejněno více než 7000 článků a audiovizuálních záznamů. Na podporu komunikace vědecké práce EFSA a výměny informací byly také spuštěny nové webové stránky, které výrazným způsobem pomohly zlepšit přístup k informacím a zabezpečily vyšší transparentnost v komunikačním procesu.
Výroční zpráva je k dispozici na webových stránkách EFSA, na odkazu: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/1178699792610/efsa_locale-1178620753812_AnnualReports.htm, kde je možné si též objednat její tiskovou podobu, resp. pro tento účel využít e-mailovou adresu: info@efsa.europa.eu.
Zdroj: MZe ČR