Bezpečnost potravin

Výsledky 8. ročníku soutěže „Cena PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“

Vydáno: 2. 8. 2021
Autor: PK ČR

Informace Potravinářské komory ČR o výsledcích soutěže

Dne 26. 7. 2021 byly vyhlášeny výsledky 8. ročníku soutěže „Cena PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“. Přihlašování výrobků do soutěže probíhalo v termínu od 31. března do 30. června 2021 a mohly se do ní přihlásit potravinářské společnosti, resp. jejich nové nebo významně zdokonalené výrobky, které byly uvedeny výrobcem na trh v posledních 3 letech.

Ve stanoveném termínu se přihlásilo 27 společností s celkem 65 výrobky. Jedna společnost den před hodnocením jeden výrobek ze soutěže stáhla. Pro řádné přihlášení do soutěže bylo nutné dodat přihlášku, laboratorní analýzu výrobku nebo čestné prohlášení o výživové hodnotě výrobku, a nakonec pro hodnocení také samotný výrobek. Všechny společnosti podmínky soutěže splnily. V přihlášce každý výrobce zvolil kategorii, do které inovovaný výrobek přihlašuje. Výživové hodnoty nebyly požadovány u mikropodniků. Přihlášené společnosti se lišily ve velikosti podniku od mikropodniků až po velké podniky. Jednání hodnotící komise 8. ročníku soutěže Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek se uskutečnilo dne 21. července 2021 od 9:30 hod. v sídle PK ČR.

Za členy hodnotící komise byli nominováni:

Ing. Hana Langrová – Potravinářská komora ČR,
prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D. – Česká zemědělská univerzita v Praze, 
Ing. Ivana Laknerová – Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.,
Ing. Irena Němečková, Ph.D. – Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o., 
RNDr. Jana Olšovská, Ph.D. – Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., 
Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. – EUROFINS CZ, s.r.o., 
doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. – Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 
Ing. Alena Saláková, Ph.D.– Mendelova univerzita v Brně, 
doc. Ing. Pavel Smetana, Ph.D. – Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 
MVDr. Ing. Dana Tříska – Ministerstvo zemědělství ČR.

Cena Potravinářské komory ČR za nejlepší inovativní výrobek byla za rok 2021 odbornou porotou udělena následovně: 

a) Reformulace roku (v kategorii se zúčastnily jen střední a velké podniky)

jako nejlepší výrobek byl vyhodnocen výrobek:
UNILEVER ČR, spol. s r.o.                                 Míšánek tvaroh

dále byly oceněny společnosti s výrobky:

Emco spol. s r.o.                                                  Super dortík s malinami
IREKS ENZYMA s.r.o.                                          Pečivo DÉČKO
Lactalis CZ, s.r.o. Mlékárna Kunín                       Oveska
MASO UZENINY PÍSEK, a.s.                               Šunka nejvyšší jakosti
Řeznictví H+H, s.r.o.                                             Párky dědy Pilčíka
Zeelandia spol. s r.o.                                             Sprint (chléb)

 

b) Bezpečnost a kvalita potravin 

Mikropodnik a malý podnik

jako nejlepší výrobek byl vyhodnocen výrobek:
Kitl s.r.o.                                                             Kitl Syrob Růžový květ

Další výrobek nebyl oceněn.  

Střední a velký podnik

jako nejlepší výrobek byl vyhodnocen výrobek:
OLMA, a.s.                                                          Míša tvarohový MLS

dále byly oceněny společnosti s výrobky: 

Hollandia Karlovy Vary, s.r.o.                              Duo čokoláda a višeň
Jizerské pekárny spol. s r.o.                               Bio žitný chléb celozrnný kvasový
Bidfood Kralupy, s.r.o.                                        Mazel – mleté vepřové a hovězí maso se zeleninou
MADETA a.s.                                                      Sýr na pánev klasik
Nestlé Česko s. r.o.                                            JOJO Veggie

Ocenění za inovovaný obal:

MASO UZENINY POLIČKA, a.s.                       Mleté maso – polotovary – celé výrobní portfolio

Komise se rozhodla nad rámec běžných kategorií stanovených v pravidlech ocenit inovovaný obal pro celé výrobní portfolio polotovarů společnosti MASO UZENINY POLIČKA, a.s.

 

c) Potraviny pro zvláštní výživu

Mikropodnik a malý podnik

jako nejlepší výrobek byl vyhodnocen výrobek:
ADVENI MEDICAL, spol. s r.o.                          MUFFin 

dále byly oceněny společnosti s výrobky:

COOC FOOD s.r.o.                                            Koláčkova pekárna Brownies
KONKORDIA, spol s r.o.                                    BIO Kukuřičná strouhanka

Střední a velký podnik

jako nejlepší výrobek byl vyhodnocen výrobek:
IREKS ENZYMA s.r.o.                                      Bezlepkový Konzumák

dále byly oceněny společnosti s výrobky:

Hollandia Karlovy Vary, s.r.o.                            Vanilkový drink bez laktózy s Bifi kulturou
Jizerské pekárny spol s r.o.                              Vícezrnné bagety v pečicím sáčku bez lepku (určené k                                                                               dopečení v domácím prostředí)
PENAM, a.s.                                                      Bezlepkový makový závin

 

Hodnotící komise ocenila nad rámec kategorií stanovených v pravidlech celou skupinu výrobků od společnosti: SEMIX PLUSO, spol. s r.o.

Kaše z klíčeného ovsa a quinoy s jablkem a skořicí, 
Kaše z klíčeného ovsa a quinoy s oříšky,
Klíčené müsli s čokoládou Klíčené müsli s ovocem, 
Mini müsli tyčinky s kakaovými boby a pomerančem bez lepku,
Mini müsli tyčinky s meruňkami bez lepku, 
Mini müsli tyčinky s oříšky bez lepku, 
Ovsánek Jahoda, 
Ovsánek Meruňka, 
Ovsánek Natural.

 

Více zde

 

Zdroj: PK ČR