Výskyt vybraných nemocí z potravin v ČR
Vydáno: 25. 3. 2009
Autor:
Počet hlášených případů salmonelózy, kampylobakteriózy a listeriózy v ČR v letech 1998–2007.
NRL pro analýzu epidemiologických dat SZÚ uveřejnila přehled vybraných hlášených infekcí v ČR v letech 1998–2006. Údaje z databáze EPIDAT byly porovnány s rokem 2007.
V tabulce jsou uvedeny údaje o hlášených případech výskytu onemocnění způsobených třemi patogeny z tzv. velké čtyřky (Listeria, Salmonella, Campylobacter, patogenní Escherichia coli). Samostatné údaje pro patogenní E. coli v přehledu SZÚ nejsou.
Onemocnění
|
Salmonelóza
|
Kampylobakterióza
|
Listerióza
|
1998
|
42 190
|
8 757
|
12
|
1999
|
36 822
|
14 962
|
21
|
2000
|
31 413
|
20 142
|
17
|
2001
|
26 459
|
21 669
|
18
|
2002
|
25 086
|
18 476
|
12
|
2003
|
27 934
|
23 282
|
13
|
2004
|
31 080
|
28 359
|
11
|
2005
|
23 144
|
20 813
|
36
|
2006
|
17 502
|
22 838
|
48
|
2007
|
10 158
|
18 656
|
27
|
Zdroj: Zprávy epidemiologie a mikrobiologie 17, 2008, č. 1–2, s. 6
Související publikace vydávané Informačním centrem bezpečnosti potravin (ICBP):
Petr Šatrán, Josef Duben:
Nákazy zvířat přenosné na člověka a bezpečnost potravin (2008)*
Nákazy zvířat přenosné na člověka a bezpečnost potravin (2008)*
Jolana Rambousková, Dana Hrnčířová:
Prevence onemocnění z potravin (2008)*
Prevence onemocnění z potravin (2008)*
Josef Duben:
Kdo se bojí listerií (2007)
Kdo se bojí listerií (2007)
*) publikaci si lze objednat v tištěné formě, viz Publikace ICBP a další zdroje informací ÚZEI