Bezpečnost potravin

Výskyt salmonely v kozím sýru

Vydáno: 22. 7. 2005
Autor:

Ve Švýcarsku, Švédsku a Francii byl hlášen výskyt infekce vyvolané patogenním kmenem Salmonella stourbridge, který je spojován s konzumací kozího sýra vyrobeného v Pyrenejích z nepasterovaného kozího mléka.

Výskyt infekce vyvolané patogenním kmenem Salmonella stourbridge ve Švýcarsku, Švédsku a Francii je spojován s konzumací kozího sýra vyrobeného v Pyrenejích z nepasterovaného kozího mléka. Zvýšený počet případů nákazy salmonelózou způsobenou Salmonella stourbridge byl hlášen v těchto zemích během května a června letošního roku. Ze Švédska bylo hlášeno 5 případů a ve Švédsku minimálně dva případy infekce po konzumaci kozího sýra prodávaného pod názvem „Petit fiancé des Pyrénées“ a „CABRI ariégeois“. Salmonella stourbridge byla izolována z obou druhů sýra, který byl okamžitě stažen z prodeje. Ve Francii bylo zaznamenáno 18 případů onemocnění způsobených Salmonella stourbridge během několika posledních měsíců. Přestože epidemiologické studie zde dosud definitivně neidentifikovaly společného původce těchto případů, jeden případ byl evidentně způsoben konzumací sýra, který byl příčinou onemocnění ve Švýcarsku a ve Švédsku a  je pravděpodobnou příčinou i dalších infekcí.  Více informací na adrese 

http://www.foodsafetytoday.com