Výskyt kryptosporiózy v Dánsku
Nejpravděpodobnější příčinou kryposporidiózy v Dánsku v průběhu srpna 2005 způsobené Cryptosporidium hominis byla celá mrkev, uchovávaná ve velkých mísách s vodou v salátových barech v závodní jídelně soukromé firmy.
Na základě rozsáhlého šetření výskytu kryposporiózy v Dánsku v průběhu srpna 2005 bylo zjištěno, že nejpravděpodobnějším zdrojem této infekce byla celá mrkev, uchovávaná ve velkých mísách s vodou v salátových barech. Infekce způsobená Cryptosporidium hominis byla zjištěna mezi zaměstnanci velké soukromé stravovací firmy. Příčinou rozšíření infekce zřejmě byla kontaminovaná mrkev, kterou zaměstnanci jídelny odebírali z mísy pro přípravu jednotlivých porcí salátů. Opatřením společnosti bylo rozhodnutí neservírovat syrovou zeleninu uchovávanou ve vodě. Více informací na adrese