Bezpečnost potravin

Výskyt hepatitidy v Belgii

Vydáno: 25. 8. 2004
Autor:

V oblasti Antwerp a Grimbergen bylo od 7. července t. r. hlášeno více než 250 případů výskytu hepatitidy A, s největší pravděpodobností alimentárního původu.

Vlámský zdravotní úřad oznámil výskyt hepatitidy A v oblasti Antwerp a Grimbergen, kde bylo od 7. července t.r. hlášeno více než 250 případů. S největší pravděpodobností jsou zdrojem infekce potraviny, největší koncentrace případů je ve městech, postiženi jsou převážně mladí lidé. Zdroj infekce zjišťují místní zdravotní úřady, ve spolupráci s Federálním zdravotním úřadem byla přijata příslušná opatření. Šetření se v současné době zaměřuje na masozpracující závod, kde jsou z šíření nákazy podezřelí někteří pracovníci ve výrobě. Prozatím ale tato verze nebyla potvrzena. Podezřelý závod dodává masné výrobky do řeznictví v oblasti Antverp a Grimbergen. Tiskové zprávy uvádějí, že několik pracovníků závodu bylo dočasně uvolněno z práce a některé výrobky byly staženy z prodeje. Není známo, zda dotyčný výrobní závod od doby výskytu nákazy nějaké výrobky exportoval. Více informací na adrese 
http://www.foodasafetytoday.com