Bezpečnost potravin

Výskyt hepatitidy A v Tverské oblasti spojován s konzumací nápojů

Vydáno: 26. 6. 2005
Autor:

Rozsáhlý výskyt hepatitidy A v Tverské oblasti v Rusku je pravděpodobně způsoben konzumací nápojů (pivo, limonády, kvas), vyráběných v pivovaru Rjevpivo.

Rozsáhlý výskyt hepatitidy A v Tverské oblasti v Rusku je pravděpodobně způsoben konzumací nápojů vyráběných v pivovaru Rjevpivo. Bylo hlášeno celkem 547 případů výskytu hepatitidy A z čehož zhruba 85 % osob onemocnělo po požití nápojů inkriminovaného výrobce. O původu onemocnění ale existují různé spekulace. Zpočátku bylo uváděno, že nositelem nákazy je pivo, ovšem mezi nemocnými bylo i značné procento dětí. Závod Rjevpivo totiž mimo pivo vyrábí rovněž limonády a kvas (ruský nealkoholický nápoj). Je tudíž možné, že zdrojem nákazy je voda používaná k výrobě těchto nápojů nebo k vyplachování lahví před plněním. Jestliže je pivo jedním z nositelů nákazy, bylo by to pravděpodobně poprvé, kdy tento nápoj způsobil přenos hepatitidy A. Hepatitida A se může rozšiřovat kontaminovanou vodou nebo potravinami, nicméně turisté jsou přesvědčováni, že pivo, víno a sycené nápoje (bez ledu) jsou obvykle bezpečnými nápoji. Inkubační doba pro virovou hepatitidu A je běžně asi 4 týdny, úmrtnost, spojovaná s touto chorobou je obvykle velmi nízká (< 1 %). Dosud nebylo hlášeno žádné úmrtí v souvislosti s nedávným výskytem a situace je díky aktivnímu programu vakcinace pod kontrolou.
http://www.foodsafetytoday.com