Bezpečnost potravin

Výskyt brucelózy ve Velké Británii

Vydáno: 24. 3. 2004
Autor:

Ve Velké  Británii byl podle sdělení Úřadu pro potravinové standardy potvrzen výskyt brucelózy skotu. Pro člověka představuje podle FSA však pouze minimální riziko.

Podle zprávy britského Úřadu pro potravinové standardy (FSA) byl po deseti letech v Británii zaznamenán výskyt brucelózy skotu způsobené bakterií Brucella abortus. Na farmě Landare (Liskeard, Cornwall) bylo onemocnění potvrzeno u šesti krav ze stáda o 35 kusech, které budou utraceny. Dobytek v nejbližším okolí je v karanténě. Riziko nákazy pro člověka je podle FSA velmi nepatrné. Lidé se mohou nakazit brucelózou pitím nepasterovaného infikovaného mléka nebo přímým kontaktem s infikovaným zvířetem. Infikované maso jako zdroj humánní brucelózy nebylo prokázáno.
http://www.foodsafetytoday.com