Bezpečnost potravin

Výskyt alimentárních onemocnění v USA v souvislosti s konzumací salátu a špenátu

Vydáno: 13. 11. 2005
Autor:

Centrum pro bezpečnost potravin a aplikovanou výživu při americkém FDA apeluje na kalifornské producenty listové zeleniny, aby striktně dodržovali zásady GMP a GAP, a minimalizovali tak mikrobiální kontaminaci listové zeleniny, především salátu a špenátu, které byly identifikovány jako zdroje infekce E. coli O157:H7

V souvislosti s řadou případů alimentárního onemocnění způsobeného Escherichia coli O 157:H7 v USA se Centrum pro bezpečnost potravin a aplikovanou výživu (CFSAN) při americkém Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) obrátilo na kalifornské producenty listové zeleniny, především salátu a špenátu, s výzvou ke zvýšení mikrobiologické kontroly. Protože se tyto produkty konzumují převážně v syrovém stavu bez zpracování redukujícího nebo eliminujícího patogeny, jsou k zajištění minimalizace jejich mikrobiální kontaminace klíčové správné postupy pěstování, sklizně, balení, úpravy a distribuce, tj. striktní dodržování zásad GMP a GAP (správná zemědělská, resp. výrobní praxe). Od roku 1995 se infekce vyvolaná E.coli O157:H7 spojená s konzumací čerstvého salátu a špenátu objevila na devatenácti místech se 409 hlášenými případy onemocnění, z nichž dvě byla smrtelná. V osmi z těchto ohnisek výskytu byla jako přímý původce nákazy označena zelenina (špenát a salát) z Kalifornie. Více informací na adrese

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=1&sectionname=Food+Safety+and+Quality  (10.11.05)