Bezpečnost potravin

Výrobcům biopotravin se nelíbí přísné evropské normy

Vydáno: 3. 9. 2004
Autor:

Úředníci požadují například pákové baterie a zakazují používat předměty ze dřeva. Na výrobnu sýrů na malé farmě mají stejné nároky jako na velkokapacitní mlékárnu. EU

Pod velkým tlakem úředníků se cítí být provozovatelé ekofarem v Olomouckém kraji. Stát podle nich příliš striktně vyžaduje dodržování hygienických předpisů, které vešly v platnost po vstupu ČR do EU. Úředníci požadují například pákové baterie a zakazují používat předměty ze dřeva, řekl deníku Olomoucký den předseda svazu PRO-BIO: http://www.pro-bio.cz/ ekologických zemědělců Zdeněk Perlinger.
Farmáři poukazují na to, že i v unii existují výjimky, jimiž jednotlivé země zmírňují dopad předpisů a chrání své tradice. „Naši úředníci jsou až přespříliš horliví. Na výrobnu sýrů na malé farmě mají stejné nároky jako na velkokapacitní mlékárnu,“ řekl Perlinger. Podle kontrolorů je však nutné vycházet z platných norem.
Podobně jako Perlinger se vyjádřila i farmářka Jitka Látalová z Tvorovic na Hané. Tvrdí, že výroba sýrů v dřevěných formách má tradici. „Předpisům sice neodpovídají, ale v Evropě na ně existují výjimky. Prosadit je u nás je však velmi složité,“ uvedla Látalová.
Její rodina chová 30 koz, od nichž získají denně asi 80 litrů mléka. Vyrobí z něj zhruba deset kilogramů sýra. „Jsme jen malými zpracovateli, ale do nutných úprav už jsme museli investovat přes půl milionu korun a ještě si vzít úvěr,“ prohlásila farmářka.
Ředitel Krajské veterinární správy v Olomouci Vojtěch Vychodil Dni sdělil, že legislativa je daná a musí se z ní vycházet. Doplnil, že kontroly ekofarem se konají průběžně, stejně jako v případech ostatních potravinářských provozů.

http://www.ekolist.cz
EkoList, 3. 9. 2004