Bezpečnost potravin

Výrobci budou muset mít přesné údaje o původu surovin v potravině

Vydáno: 9. 6. 2004
Autor:

Od začátku příštího roku budou muset výrobci zajistit dosledovatelnost u všech potravinářských výrobků. Znamená to, že budou muset vést přesné údaje o původu surovin v daném produktu i o tom, kam byl dodán.

Podle prezidenta Potravinářské komory Jaroslava Camplíka požadavek v tuzemsku zpravidla splňují velké nadnárodní firmy i některé domácí podniky, řada potravinářů ale k tomu zatím není nucena. Požadavek je stanoven nařízením Evropské unie, neplnění povinnosti může EU podle Camplíka postihovat značnými pokutami.

Dosledovatelnost lze zajistit různým způsobem, například pomocí čárových kódů. Náklady ovlivňuje mimo jiné šíře sortimentu. U většího výrobce, například zpracovatele masa, se mohou pohybovat v milionech korun, uvedl Camplík na dnešní tiskové konferenci. Potravináři investovali do přípravy na vstup do EU miliardy korun a většina z nich podle něj požadavky na technologii a hygienu splnila. Nyní ale budou následovat kontroly inspektorů z EU a firmy mohou čekat i audity ze strany obchodních řetězců. Tlak na potravináře a nutné investice do bezpečnosti potravin tak zdaleka nekončí, uvedl Camplík. Generální ředitel Konfederace potravinářského a nápojového průmyslu zemí EU (CIAA) Raymond Destin připustil, že bezpečnost potravin je drahou záležitostí. „Pokud by se ale nezajišťovala, mohlo by to vyjít dráž,“ upozornil. Problémem pro evropské výrobce je podle něj konkurence ze zemí, kde se tak přísné hygienické a další požadavky neplní. Potravináři se proto snaží pracovat na celosvětových standardech.

ČTK 7.6.