Výroba probiotického podmáslí pomocí Lactobacillus reuteri
mléčné výrobky, jakost, mikrobiologie, složení
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které příznivě působí na zdravotní stav spotřebitele zlepšením složení střevní mikroflóry. Kromě všeobecně používaných probiotik jako je Lactobacillus acidophilus roste zájem o používání heterofermentativních probiotických lactobacillů, zvláště L. reuteri, který se osvědčil proti pathogenním virům, bakteriím i plísním. L. reuteri produkuje silně antimikrobiální látku reuterin, inhibující některé rody gram – positivních i gram – negativních bakterií a je resistentní k působení proteáz a lipáz. Dále byla u L. reuteri prokázána hypocholesterolemická aktivita na laboratorních zvířatech.
V této studii byly použity běžné heterofermentativní zákvasové kultury zároveň s přídavkem L. reuteri k výrobě podmáslí a byla monitorována vitalita probiotik během skladování. Kromě toho bylo provedeno sensorické hodnocení finálního výrobku a byla zjišťována titrovatelná kyselost a pH. Z výsledků vyplývá, že přídavkem 1% probiotické kultury zároveň se zákvasem do podmáslí dojde k rovnoměrnému zvýšení počtu L. reuteri v období od prvního do osmého dne a ještě desátý den skladování v chladírenských podmínkách podmáslí odpovídá charakteristice probiotického výrobku. Při sensorickém hodnocení nebyl shledán žádný rozdíl mezi probiotickým podmáslím a kontrolním vzorkem. Statistickou analýzou nebyly nalezeny rozdíly ani ve složení, ani v proteolýze.
Milchwissenschaft, 57, 2002, č.1, s.26 –28