Vliv kyseliny mléčné na dynamiku růstu Candida maltosa YP1
Oxidativní kvasinka Candida maltosa je hlavním členem mikroflóry, která se podílí na kažení jogurtů. Byla popsaná dynamika růstu kmene Candida maltosa YP1 izolovaného z povrchu ovocného jogurtu ve vztahu ke koncentraci kyseliny mléčné v intervalu 0 až 1,6 procenta.
Oxidativní kvasinka Candida maltosa je hlavním členem mikroflóry, která se podílí na kažení jogurtů. Na Fakultě chemické a potravinářské technologie Slovenské technické univerzity byla popsaná dynamika růstu kmene Candida maltosa YP1 izolovaného z povrchu ovocného jogurtu ve vztahu ke koncentraci kyseliny mléčné v intervalu 0 až 1,6 %. Maximální růstová rychlost 0,36 h-1 a minimální trvání lag-fáze 2,9 h byly zjištěny v modelovém roztoku s glukózou a kvasničným autolyzátem bez přídavku kyseliny mléčné při teplotě 25 oC. Snižování přirozeného logaritmu specifické růstové rychlosti a prodloužení přirozeného logaritmu lag-fáze C. maltosa v závislosti na stoupající koncentraci kyseliny mléčné byly významně lineární. Na základě těchto závislostí se v práci prezentují předpovědi, kdy kvasinka C. maltosa YP1 v závislosti na koncentraci kyseliny mléčné a vlastního počátečního počtu dosáhne počtu 1×10-6 KTJ/ml. Tuto koncentraci dosáhne Candida maltosa YP1 například při počtu N0 = 1 KTJ/ml, 0,9% kyseliny mléčné a 25 oC po 2 dnech. Uváděné predikce růstu indikují značnou toleranci C. maltosa vůči kyselině mléčné až po koncentraci 1,3 % (w/v).
Czech J. Food Sciences, 21, 2003, č. 2, s. 43-49.