Vliv antioxidantů a jiných složek výživy na věkem podmíněnou makulární degeneraci
Článek publikovaný Společností pro výživu
Článek „Vliv antioxidantů a jiných složek výživy na věkem podmíněnou makulární degeneraci“ publikovala Společnost na výživu v novém čísle časopisu Výživa a potraviny.
Abstrakt
Cílem článku je shrnout současné poznatky o faktorech ovlivňujících vznik a progresi věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD). Zdá se, že v patogenezi tohoto závažného onemocnění oční sítnice hraje nejvýznamnější roli oxidační stres. Dostatečný příjem antioxidantů a dalších živin důležitých pro zdraví očí se proto zdá být základní. Zvyšující se incidence VPMD, riziko nevratné slepoty, nedostupnost léčby nebo její vysoká ekonomická náročnost jsou důvody, proč se poukazuje na významnou úlohu výživy v prevenci a zpomalení progrese této nemoci.
Autorka článku: MUDr. Kudlová Eva, CSc., Ústav hygieny a epidemiologie, 1. LF Univerzity Karlovy
- Celý článek (PDF)
Zdroj: Společnost pro výživu
Foto: Shutterstock