Vítané i nevítané substance v léčivých a kořeninových rostlinách (II)
léčivky, kořeninové rostliny, doplňky potravin, pozitiva i negativa, mikrobiální rizika
Léčivky a kořeninové rostliny mohou obsahovat vedle pozitivních biologicky cenných látek (antioxidanty, isoflavony, senzoricky aktivní substance) i látky toxické. Vlivem interakcí mezi látkami z různých zdrojů nelze vyloučit riziko alergických reakcí (pyrolisidinové alkaloidy, anthrachinony, terpenické ketony). Jsou uvedeny příklady snížení rizikových látek cíleným šlechtěním, ale i zvýšení účinných látek touto cestou. Důležitým aspektem při posuzování kvality těchto přísad je mikrobiální kontaminace. Pro ochranu spotřebitele je nezbytná dobrá hygienická praxe v celém řetězci využití těchto surovin.
Prugar, J.: Vítané i nevítané substance v léčivých a kořeninových rostlinách (II).
Výživa a potraviny, 59, 2004, č. 4, s. 86-87