Bezpečnost potravin

Vitaminy rozpustné ve vodě

Vydáno: 12. 11. 2002
Autor:

zdroje vitaminů v potravinách, nová publikace v knihovně ÚZPI: J. Červenka - Hodnocení jakosti zemědělských produktů

Vitaminy zdroj

Thiamin  (B1) pšeničné klíčky, otruby, celozrnné nebo obohacené obiloviny, celozrnný chléb, hnědá rýže, těstoviny, játra, ledviny, vepřové maso, ryby, fazole, ořechy, vejce Riboflavin (B2) pivní kvasnice, játra, ledviny, mléko, sýry, vejce, celozrnné nebo obohacené bílkoviny, pšeničné klíčky

Niacin (PP) játra, libové maso, drůbež, ryby, ořechy, sušené fazole, obohacené obiloviny, chléb, pšeničné klíčky, brambory Kyselina pantotenová játra, srdce, ledviny, ryby, vaječný žloutek, pšeničné klíčky, většina zelenin, většina obilovin Pyridoxin (B6) játra kuřat, vepřové maso, ryby, celozrnné obiloviny, pšeničné klíčky, banány, brambory, sušené fazole Biotin (H) játra, burské oříšky, sušené fazole, vaječný žloutek, houby, banány, grepy, vodní melouny Kyselina listová zelená listová zelenina, kuřata, hovězí maso, vepřové maso, ryby, vejce, mléko, sýry, obohacené obiloviny Vitamin B12 játra, ledviny, kuřata, hovězí maso, vepřové maso, ryby, vejce, mléko, sýry, obohacené obiloviny Vitamin C citrusové ovoce, rajčata, zelená listová zelenina, brambory, zelený pepř, jahody, černý rybíz, šípky

Více informací v publikaci Hodnocení jakosti zemědělských produktů od prof. MVDr. Jaroslava Červenky, CSc., která je k dispozici v knihovně ÚZPI pod signaturou D 90.032.
Publikace seznamuje studenty a odbornou veřejnost se základy zbožíznalství nejdůležitějších zemědělských komodit (masa, mléka, drůbeže, vajec, obilovin, okopanin, olejnin, ovoce a zeleniny)  a hodnocením jejich jakosti a zdravotní nezávadnosti, a to
jak obecně, tak podle předpisů platných u nás a v EU. Text se zabývá  vlivy
jakosti a zdravotní nezávadnosti na optimální zpeněžování vyráběných produktů při různých formách nákupu a obchodování včetně požadavků při vývozu a dovozu. Samostatná kapitola je věnována problematice výživy lidí, metodice stanovení nutriční hodnoty a otázkám racionální výživy včetně hodnocení současné situace ve spotřebě potravin v ČR.