Bezpečnost potravin

Vitamin E a listerie u krůt

Vydáno: 17. 9. 2004
Autor:

Přídavek vitaminu E do krmiv pro krůty může snižovat pravděpodobnost onemocnění spotřebitelů závažnou chorobou z potravin - masa.

Výsledkem vědeckého zkoumání v USA Agricultural Research Service je kromě jiného poznání, že vitamin E snižuje u spotřebitelů možnost onemocnění po konzumaci potravin kontaminovaných listeriemi.  Mikrobiologové zjistili, že doplněk krmiva pro krůty vitaminem E  stimuluje jejich imunitní reakci a pomáhá čistit střevo od mikroorganizmů způsobujících onemocnění; snižuje se i kontaminace jatečných těl při porážce a během zpracování.
Listeria monocytogenes způsobuje listeriozu – onemocnění, které napadá hlavně gravidní ženy, děti a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem. Listerie se v USA ročně podílejí na 2500 případů meningitidy, encephalitis, sepse, odumření plodů  a předčasných porodů.  Ve studii USDA z roku 1998 byla L. monocytogenes zjištěna u téměř 6 % vzorků z opláchnutých jatečných těl krůt a u 31 % vzorků mletého krůtího masa.
Ve společné studii univerzity v Arkansasu a univerzity v Iowě se zjistilo že vitamin E  podporuje bílé krvinky u krůt.  V současnosti vědci plánují testování účinku vitaminu E proti salmonelám a kampylobakteru.
Poultry Intern., 43, 2004, č. 9, s. 40